Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για θέματα προϋπολογισμού στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) Έκαρντ Ρέμπεργκ τάσσεται υπέρ της αναστολής της συνταγματικής πρόβλεψης για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και το επόμενο έτος.

Να αναστείλουμε το φρένο χρέους και για το 2022 – Τεράστια η «τρύπα» λόγω της πανδημίας

«Θα πρέπει να αναστείλουμε το φρένο χρέους και το 2022, επειδή η τεράστια τρύπα που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού μεταξύ των μειωμένων φορολογικών εσόδων και των αυξημένων δημόσιων δαπανών δεν μπορεί να κλείσει παρά μόνο με μεγαλύτερο νέο δανεισμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για θέματα προϋπολογισμού στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερνό φύλλο της εφημερίδας του Ντίσελντορφ «Rheinische Post».

«Με τις πρόσθετες δαπάνες για την προστασία της υγείας, την κοινωνική εγγύηση και την βοήθεια για την οικονομία υπάρχουν αρκετά σημαντικά θέματα με τα οποία η ανανέωση της αναστολής του φρένου χρέους και για το 2022 μπορεί να δικαιολογηθεί συνταγματικά. Αυτό όμως δεν θα είναι πλέον δυνατό για τα χρόνια από το 2023 και μετά. Η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις», τόνισε ο Ρέμπεργκ.

Και ο πρόεδρος του CDU

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ έχει επίσης δηλώσει στην εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung»: «Την επόμενη χρονιά θα πρέπει σίγουρα να χρησιμοποιήσουμε το άρθρο 115 του Συντάγματος για να γίνει εξαίρεση από το φρένο χρέους». Ο Λάσετ αναφέρθηκε επίσης και στις «αναγκαίες επενδύσεις για την εκπαίδευση και τις υποδομές συν το κόστος πανδημίας. Επιπλέον το CDU δεν μπορεί να απαιτήσει από τους πολίτες να αυξήσουν το φόρο εισοδήματός τους κατά την προσεχή κοινοβουλευτική περίοδο». Ο Ρέμπεργκ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος του είπε: «Αυτός είναι ακριβώς ο ρεαλισμός που διακρίνει του Λάσετ».

Κριτική από τον Φρίκε του FDP

Τον Λάσετ επέκρινε όμως ο Ότο Φρίκε, ο εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) για θέματα προϋπολογισμού, ο οποίος χαρακτήρισε τη δήλωσή του «περιττό δώρο στον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Ο Λάσετ αποδέσμευσε τον υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) από την υποχρέωση να παρουσιάσει στοιχεία για έναν σταθερό προϋπολογισμό. Με την ανακοίνωσή του ότι θα αναστείλει το φρένο χρέους και το 2022, ο Άρμιν Λάσετ άνοιξε πολύ νωρίς την κάνουλα, αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα βρέξει και αν πραγματικά το νερό θα μπορούσε να ξεχειλίσει», δήλωσε στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού για το 2022 στις 24 Μαρτίου. Σύμφωνα με το -από το 2009- συνταγματικά κατοχυρωμένο φρένο χρέους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιτρέπεται να δανειστεί μόνο σε μικρό βαθμό. Εξαιρέσεις επιτρέπονται προσωρινά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Για το 2020 και το 2021, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) επικαλέστηκε την πρόβλεψη αυτή για να επιτρέψει υψηλότερο δανεισμό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊού.

Πηγή: parapolitika.gr