Το τρίτο κύμα της πανδημίας γονάτισε τους Γερμανούς και η χώρα θέλει να εξασφαλίσει δόσεις

Το τρίτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού μπορεί να αποδειχθεί το χειρότερο μέχρι στιγμής για τη Γερμανία και δεν αποκλείεται το σενάριο των 100.000 κρουσμάτων ημερησίως, προειδοποίησε σήμερα ο Λόταρ Βίλερ επικεφαλής του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

 Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων covid-19 στη Γερμανία παρουσιάζει άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού, του Β117, και των πρώτων βημάτων χαλάρωσης κάποιων περιοριστικών μέτρων.

 “Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι αυτό το κύμα θα είναι χειρότερο από τα δύο πρώτα”, δήλωσε ο Βίλερ σήμερα, ενώ παρότρυνε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους το Πάσχα. “Έχουμε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας”, τόνισε.

 Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν σχολίασε ότι η χώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο “του μαραθωνίου της πανδημίας”, όμως προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας ενδέχεται να φτάσει στα όριά του τον Απρίλιο.

 Σήμερα η Γερμανία ανακοίνωσε 21.573 νέα κρούσματα κοροναϊού για το προηγούμενο 24ωρο καθώς και 183 νέους θανάτους λόγω covid-19.

 Ο Σπαν επεσήμανε ότι από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη Γερμανία αεροπορικώς θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κοροναϊού.

 Παράλληλα ζήτησε από τις τοπικές αρχές να υιοθετήσουν μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στον εμβολιασμό κατά της covid-19, για παράδειγμα προσφέροντας τα Σαββατοκύριακα τις μη χρησιμοποιημένες δόσεις των εμβολίων σε όλους τους ενήλικες άνω των 70 ετών και μειώνοντας τα αποθέματά τους πιο γρήγορα.

 Στη Γερμανία αυξάνεται η αγανάκτηση για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού. Περίπου το 10% των Γερμανών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου, όμως το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία ή το Ισραήλ.

  Ρωσικό εμβόλιο

 Στο μεταξύ το Βερολίνο δήλωσε έτοιμο να χρησιμοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της covid-19, εφόσον αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

 “Η έγκριση από τον ΕΜΑ – που ακόμη δεν έχει δοθεί– θα δώσει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το Sputnik V στις εκστρατείες εμβολιασμού, κάτι που θα γίνει και στη Γερμανία”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

 “Κάθε εμβόλιο είναι καλοδεχούμενο”, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Στέφαν Γκάμπριελ Χάουφε.

Πηγή: parapolitika.gr