Τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο ακόμα και για σκάνδαλο χρηματισμού

Δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επιλογή της Λίντας Ζερβάκη, ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφου, προκειμένου να κάνει ήπιες ερωτήσεις στον Όλαφ Σολτς, από την καγκελαρία, κάνουν λόγο και για χρηματισμό της παρουσιάστριας και της ομάδας της, προκειμένου ο ισχυρός άντρας της Γερμανίας να τα έχει καλά μαζί της. 

Η «Tagesspiegel», μάλιστα, γράφει και ακριβές ποσό που πήραν η ίδια και η ομάδα της από την καγκελαρία το 2022, αφού λόγος γίνεται για 1.013,50 ευρώ. Από τη μεριά της Ζερβάκη λέγεται ότι αυτά τα χρήματα ήταν τα έξοδα συνέντευξης. 

Ο καπνός μαζεύτηκε σε εκδήλωση για την ψηφιακή τεχνολογία, για την οποία η καγκελαρία δέχεται ομοθυμαδόν κριτική μέσω του γερμανικού Τύπου.

«Δεν υπήρξε καμία σαφής δήλωση από τον καγκελάριο ούτε κάποια κριτική στη συνέχεια από την κυρία Ζερβάκη», γράφει η «TAZ» και επισημαίνει ότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης «re:publica-Φεστιβάλ για την Ψηφιακή Κοινωνία» είχαν διαφορετική άποψη για τον συντονισμό της συνέντευξης, ωστόσο υπαναχώρησαν μπροστά στο ενδεχόμενο ακύρωσης και τελικά δέχθηκαν τους όρους της καγκελαρίας. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι η Λίντα Ζερβάκη προσπάθησε να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση του θέματος.

Η μάνατζερ της 47χρονης, γεννημένης στο Αμβούργο, παρουσιάστριας, Άνζα Ζαϊντενστούκερ, κατέθεσε ενόρκως στο Περιφερειακό Δικαστήριο της πόλης, όπου υποστήριξε ότι η δημοσιογράφος δεν έλαβε αμοιβή, αλλά «κάλυψη του κόστους του συντονισμού» της συνέντευξης. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποιο ακριβώς ήταν αυτό το κόστος, καθώς η ίδια είχε δηλώσει ότι τα έξοδα μετακίνησης είχαν καλυφθεί από τον εργοδότη της δημοσιογράφου, τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ProSieben.

H πλευρά της «re:publica» διευκρίνισε, πάντως, ότι οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις τους δεν λαμβάνουν αμοιβή.

Μετά τα επίμαχα δημοσιεύματα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στην Bundestag υπέβαλε ερώτηση, εάν η επιλογή της κυρίας Ζερβάκη έγινε από την καγκελαρία και, αν ναι, για ποιο λόγο αυτό δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά παρουσιάστηκε η συνέντευξη ως «ανεξάρτητη δημοσιογραφική δραστηριότητα».

Η ΚΟ της AfD ερωτά ακόμα εάν η κυβέρνηση έχει καταβάλει χρήματα στη δημοσιογράφο.

Πηγή: parapolitika.gr