Απάντησε στα σενάρια για εκλογές και ανασχηματισμό

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στον σταθμό «Max FM 93,4»της Πάτρας και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «βγαίνουμε από το μεγάλο κάβο της πανδημίας, βγαίνουμε με πολύ καλούς οιωνούς».

Ερωτηθείς για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ο υπουργός απάντησε ότι «με προσοχή θα πρέπει να πάμε σε περαιτέρω ανοίγματα, αυτή τη στιγμή καταγράφεται σημαντική μείωση σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σημαντική μείωση της θετικότητας. Με προσοχή θα πρέπει να πορευθούμε σε σταδιακά ανοίγματα και σε ό,τι αφορά το κομμάτι του ωραρίου (…) σταδιακώς κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αισθάνομαι ότι θα πρέπει να σταματήσει τελείως το περιορισμένο ωράριο. Ο σκοπός του ωραρίου είναι περισσότερο να αποτρέψουμε τη διασκέδαση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο».

Αντιθέτως, «αυτή τη στιγμή με τις ενδείξεις που έχουμε, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος μεγάλων απαγορεύσεων. Βεβαίως θα πρέπει να έχουμε στο βάθος του μυαλού μας ότι ο ιός δεν έχει παρέλθει, τα μέτρα φύλαξης θα πρέπει πάντοτε να είναι στο επίκεντρο».

«Διασφαλισμένη η επάρκεια των τεστ»

Για τα self test ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι είναι απολύτως διασφαλισμένη η επάρκειά τους σε όλες τις φαρμακαποθήκες της χώρας και έδωσε στοιχεία για την εκπαίδευση: «Χθες οι σχολικές μονάδες που ήταν σε πλήρη αναστολή ήταν 0,15% του συνόλου, πρακτικώς δεν υπήρχαν κλειστά σχολεία, τα κλειστά τμήματα ήταν 0,21%».

Για να ακολουθήσει η είδηση: «θα πάμε κατά πάσα βεβαιότητα μέσω των σούπερ μάρκετ, που έχουν την υποδομή (…) θα παραλαμβάνονται από τα σούπερ μάρκετ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και σε ένα stand το οποίο θα δημιουργηθεί σε αυτά».

«Δεν θα πάμε σε εκλογές»

Με αφορμή ερώτημα περί πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας αφού υπογράμμισε ότι «δεν θα πάμε σε εκλογές, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός – που είναι και ο μόνος αρμόδιος – το έχει αποκλείσει», τόνισε στη συνέχεια: «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο βγαίνουμε από το μεγάλο κάβο της πανδημίας, βγαίνουμε με πολύ καλούς οιωνούς. Η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρυθμό ανάπτυξης για το α’ τρίμηνο του 2021, ανάπτυξη της τάξης του 4,4%, όταν σε όλη την Ευρώπη έχουμε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας (…) υπάρχει μια πολύ σημαντική δυναμική, ένα ρεύμα, ελπίζω αναπτυξιακό, το οποίο θα πρέπει να μπορέσουμε να το εδραιώσουμε και να το αυξήσουμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκλογές», κατέληξε.

Η δυτική Ελλάδα σε πρώτο πλάνο

Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι ολόκληρη η δυτική Ελλάδα, και ιδιαιτέρως η Αχαΐα, είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσοχής και εξήγησε ότι «η πρώτη περίοδος αποσκοπούσε στο να απεμπλακούν τα έργα, τα οποία παρέμεναν εγκλωβισμένα για πάρα πολύ χρόνο». Και, συγκεκριμένα, για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου, «δρομολογείται, αυτήν τη στιγμή έχουμε ήδη εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση – «γέφυρα» για το έργο, έχουν ήδη πάρει τις αναγκαίες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απομένει μόνο η τελευταία έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, οπότε αναμένουμε την έναρξη του έργου ακόμη και μέσα στο 2021».

«Σκοπός μας είναι», τόνισε, «εμπροσθοβαρώς να δημιουργήσουμε για τη δυτική Ελλάδα και ιδιαιτέρως την Αχαΐα, ένα χώρο λειτουργικής ανάπτυξης, ένα hub στο οποίο θα είναι ελκυστική η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, οι οποίες θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί και το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής που είναι η ανεργία». Ενώ ταυτόχρονα δήλωσε αισιόδοξος ότι «το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο ΕΣΠΑ όλες τις δράσεις».

«Είναι η ώρα για έμφαση στην ανάπτυξη»

Για τα σενάρια ανασχηματισμού σημείωσε: «Αυτήν τη στιγμή νομίζω ότι προέχει το να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει. Ό,τι χρειαστεί σε επίπεδο παρεμβάσεων, θα γίνει στο χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός. Είναι πάντως μια στιγμή κατά την οποία η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της χώρας, στην οικονομία, τη διατήρηση της εργασίας, την ανάπτυξη του τουρισμού που είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία».