Μιλώντας στη Βουλή με επίκεντρο το καυτό θέμα της ΔΕΗ

Επίθεση από τα “αποδυτήρια” εξαπέλυσε στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στο Αλέξη Τσίπρα
, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή με επίκεντρο το “καυτό” θέμα της ΔΕΗ που ήρθε στην Ολομέλεια μετά από επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε για το ζήτημα η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στο ζήτημα της ακρίβειας ο κ. Γεωργιάδης, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι εκείνος που προκαλεί τις αυξήσεις στην αγορά. «Με κατηγορείτε ότι ο υπουργός ανάπτυξης καλεί σε αυξήσεις. Όταν είπα ότι δεν πρέπει να γίνουν αυξήσεις από τις εταιρείες διότι το φαινόμενο είναι παροδικό, λέω στις εταιρίες μη βιαστείτε. Αυτό έχω πει σε όλους με τις συνεντεύξεις ακριβώς για να τους αποτρέψω από το να πάνε να κάνουν αυξήσεις γιατί όλη την ημέρα εσείς μιλάτε για αυξήσεις. Την επόμενη μέρα που το είπα η «Αυγή» μου είχε ολοσέλιδο «δε ντρέπεται ο Γεωργιάδης να λέει για παροδικές αυξήσεις, γιατί θα είναι μόνιμες», σαν να λέει Αυγή, αυξήστε όλοι τώρα τις τιμές. Εσείς προτρέπετε σε αυξήσεις λέγοντας όλη την ημέρα κάτι που δεν είναι αλήθεια» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Ο κύριος Τσίπρας μας κατέταξε στην 26η θέση»

Απευθυνόμενος στους επερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε έντονο ύφος για την περίοδο της δικής τους διακυβέρνησης, σημείωσε ότι «Μπορούμε να διαφωνούμε ιδεολογικά, πολιτικά μπορούμε να διαφωνούμε για ό,τι θέλετε αλλά δεν μπορούμε να διαφωνούμε για τους αριθμούς. Μπορεί να μπει ο κύριος Τσίπρας στην επίσημη στο σελίδα της ευρωπαΐκής επιτροπής για να δει τη θέση της κάθε χώρας σε σχέση με τις άλλες χώρες ως προς την οικονομική τους έπεισε επίδοση. Να ενημερώσω τον κύριο πρώην πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα είναι για το έτος 2021 στην 6η θέση σε ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κύριος Τσίπρας μας κατέταξε στην 26η. Ντροπή ένας πρώην πρωθυπουργός να υποβιβάζει κατά αυτό τον τρόπο τα οικονομικά αποτελέσματα της χώρας. Είναι επιτυχία του ελληνικού λαού που κοπιάζει και τα καταφέρνει. Ούτε αυτονόητο ήταν να έχω αυτή την επίδοση ούτε απλό είναι».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε για το θέμα της ΔΕΗ λέγοντας πως επί ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι θα προχωρούσαν σε πώληση του 17%. «Ψέμματα το λέγατε; Δεν θα το κάνατε; Αλλά τέτοιοι ψεύτες που είστε, ψέμματα θα λέγατε» είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτη Φάμελλο.

«Δεν έχουν παρατηρηθει γενικευμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας»

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στη διάταξη που απαγορεύει την αύξηση του ποσοστού κέρδους σε επίπεδα μεγαλύτερα του Φεβρουαρίου του 2020, πριν την πανδημία, τονίζοντας πως «Έχουμε ψηφίσει διάταξη επειδή ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου και αν χρειαστεί θα παραταθεί, που απαγορεύει σε επιχειρήσεις να πάρουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους απ’ όσο πούλαγαν το Φεβρουάριο του 2020 δηλαδή πριν την πανδημία. Η διάταξη λέει ότι αν πάμε να κάνουμε έλεγχο στις διάφορες εταιρείες για το πόσο πουλάνε, συγκρίνουμε τιμολόγια αγοράς και πώλησης και πρέπει το ποσοστό κέρδους να είναι ίδιο ή μικρότερο από το Φεβρουάριο του 2020. Αν είναι μεγαλύτερο επιβάλλεται πρόστιμο. Κάνουμε την εβδομάδα χιλιάδες ελέγχους. Γενικευμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν έχουν παρατηρηθεί γι’ αυτό και τα πρόστιμα είναι σχεδόν μηδενικά.Επιπλέον η επιτροπή ανταγωνισμού έκανε το προηγούμενο διάστημα ελέγχους όλες μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και όχι μόνο για να ελέγξουν αν έχουν δημιουργήσει καρτέλ».

Ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να απαντήσει σφοδρά στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για την πρόταση μείωσης φορολόγησης που έκανε προς την κυβέρνηση.

«Ο κύριος Τσίπρας τόλμησε και είπε το αμίμητο. Προτείνω λέει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να μειώσει τους φόρους! Ποιος; Ο μεγαλύτερος φορομπήχτης πρωθυπουργός από το 1830 και την συνθήκη του Λονδίνου, ποιος αυτός που φορολογούσε ότι πετούσε, ότι κολυμπούσε και ότι ανέπνεε. Γδάρατε κάθε Έλληνα πολίτη και μας κάνετε υπόδειξη να μειώσετε τους φόρους».