«Στόχος μας είναι οι λαϊκές αγορές να συμβαδίζουν με την οικονομία του 21ου αιώνα – Ο e-καταναλωτής θα είναι ένα εργαλείο διαφάνειας, για να γνωρίζει κάθε καταναλωτής πού θα βρει τη φθηνότερη τιμή», τόνισε ο υπουργός

«Στόχος μας είναι οι λαϊκές αγορές να συμβαδίζουν με την οικονομία του 21ου αιώνα»
, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής εξειδικεύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά στην: «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία και άλλες διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

«Παρά τα όσα έχουν γραφεί αυτές τις ημέρες, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου των λαϊκών είναι υπέρ του νομοσχεδίου. Απόδειξη αυτού, είναι πως έχει προγραμματιστεί απεργία δύο φορές και δεν έκλεισε καμία λαϊκή αγορά. Ποιος να απεργήσει; Οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών γνωρίζουν ότι το νομοσχέδιο έχει μέσα πλείστες όσες διατάξεις που ήταν διαχρονικά τους αιτήματα, όπως ο τρόπος μεταβίβασης των αδειών από τους γονείς στα παιδιά, όπως οι άδειες πενταετούς διάρκειας», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. Και σημείωσε πως: «Ακόμα και ο κ. Μόσχος έχει παραδεχθεί, ότι με τον υπουργό έχει συναντηθεί 50 φορές, και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και κατέθεσε νομοσχέδιο, δεν τους είδε ούτε ένας».

Το νομοσχέδιο έχει την στήριξη του κόσμου των λαϊκών αγορών

«Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα εξαντλητικού διαλόγου με τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών, το έχουμε γράψει και ξαναγράψει 50 φορές για να είναι όλοι ευχαριστημένοι», είπε ο Α. Γεωργιάδης και αναφερόμενος στις περιπτώσεις των παραγωγών που στην πραγματικότητα είναι έμποροι, σημείωσε πως «Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Τους δίνουμε μια ευκαιρία, δυνητική, εθελοντική, όποιος θέλει να δηλώσει τώρα, να πάρει την άδεια του εμπόρου και να συνεχίσει νόμιμα να κάνει αυτό που έκανε μέχρι σήμερα παράνομα», είπε ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε ότι η Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αττικής, έχει μιλήσει με δραματικούς τόνους υπέρ του άρθρου, γιατί αν δεν δοθεί αυτή η δυνατότητα, πολλά μέλη της θα καταστραφούν.

Ο κ. Γεωργιάδης, ενημέρωσε για την νομοτεχνική βελτίωση που θα προβλεφθεί η δυνατότητα αυτή μόνο στην Αττική και με όριο 20 στρεμμάτων. Για την μετατροπή της άδειας θα δοθεί προθεσμία ενός μήνα, η μετατροπή θα είναι εθελοντική, και μετά την παρέλευση του μήνα θα γίνουν φορολογικοί έλεγχοι και όσοι δεν έχουν προχωρήσει στη μετατροπή, θα πάρουν και την ευθύνη της πράξης τους.

«Ο κοινοβουλευτικός διάλογος έχει αξία όταν γίνεται στη βάση της αλήθειας», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται το νομοσχέδιο σε σχέση με τις ποινές, τις κυρώσεις και τα πρόστιμα που προβλέπονται, για να σημειώσει ότι τα περισσότερα έχουν προβλεφθεί με το νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα επέβαλλε σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις αφαίρεση άδειας.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε απολύτως ψευδές ότι το 80% των φορέων που είχαν κληθεί σε ακρόαση στην επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο, ήταν αντίθετοι με τις διατάξεις. Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός σχολίασε ότι «διθυραμβικά» μίλησε για το νομοσχέδιο ο εκπρόσωπος των εμπόρων, ο κ. Μουλιάτος.

Μάλιστα, σχολίασε σε σχέση με τους παραγωγούς, ότι υπήρξαν πράγματι πολλές ομοσπονδίες αρνητικές, όχι στο σύνολο του νομοσχεδίου, αλλά σε σχέση με τη δυνατότητα ενός παραγωγού να δηλώσει έμπορος σε διάστημα ενός μηνός και σε σχέση με την προκήρυξη θέσεων. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός απευθύνθηκε ιδίως στους βουλευτές της ΝΔ ως εξής: «Εσείς συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την πολιτική ηγεσία ότι δεν είχε ανοιχτά τα αφτιά της και δεν προσπάθησε να βελτιώσει το αρχικό νομοσχέδιο όσο περισσότερο γινόταν, ακούγοντας τις προτροπές και τις παρατηρήσεις σας».

Αναφορικά με την υποχρέωση ανάρτησης των τιμών και των ποσοτήτων των προϊόντων στην πλατφόρμα του e-καταναλωτής, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε, να υπάρξει διάλογος πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης, και να ληφθούν υπόψη κυρίως τα χαρακτηριστικά της επαρχίας, δεδομένου ότι, στόχος δεν είναι να πληγεί οιοσδήποτε, αλλά να καταπολεμηθεί η ακρίβεια στο μέτρο που αυτή αφορά τις λαϊκές αγορές.

«Ο e-καταναλωτής θα είναι ένα εργαλείο διαφάνειας, για να γνωρίζει κάθε καταναλωτής πού θα βρει τη φθηνότερη τιμή», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, που αναφέρθηκε και στη μοριοδότηση για την χορήγηση αδειών λέγοντας: «Ακούω κροκοδείλια δάκρυα για τη μοριοδότηση του πτυχίου. Στους παραγωγούς, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει μοριοδότηση για οποιοδήποτε πτυχίο. Προβλέπει μοριοδότηση σε πτυχίο σχετικό με την καλλιέργεια».

Όπως εξήγησε η μοριοδότηση θα ισχύει στην περίπτωση ισοψηφίας, ως ένα επιπλέον στοιχείο διαφάνειας, και η εκτίμηση είναι, πως η μοριοδότηση του πτυχίου θα αφορά 5 με 10 περιπτώσεις το χρόνο.