«Αυτή η υπηρεσία αφορά μόνο αυτούς που έχουν φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα και μόνο αυτούς», διευκρίνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Για την νέα υπηρεσία του gov.gr, η οποία θα αφορά τα ειδικά σήματα εξαιρέσεως από την κίνηση στο χώρο του δακτυλίου, τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Για το δακτύλιο, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε: «1.300 υπηρεσίες διεκπεραιώνονται μέσω του gov.gr, μια που θα προστεθεί από σήμερα το απόγευμα είναι και αυτή που αφορά τα ειδικά σήματα εξαιρέσεως από την κίνηση στο χώρο του δακτυλίου που θα γίνεται για όλα τα οχήματα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον με βάσει τις σχετικές διατάξεις του υπουργείου Υποδομών».

«Δηλαδή τα υβριδικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και όποια άλλα σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος οχήματα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορεί ο ιδιοκτήτης τους να μπαίνει στο daktilios.gov.gr σήμερα το βράδυ και να εκδίδει το ειδικό σήμα που θα του επιτρέπει να εισέρχεται στο δακτύλιο χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτή η υπηρεσία αφορά μόνο αυτούς που έχουν φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα και μόνο αυτούς και μπορούν αυτοί το ειδικό σήμα είτε να το εκτυπώσουν είτε να το κατεβάσουν και να το έχουν ψηφιακά και να το επιδεικνύουν στους ελέγχους», διευκρίνισε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με το συναινετικό διαζύγιο, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε: «Είναι πολύ ωραίο για να γίνει πράξη, ελπίζουμε βεβαίως να είναι λίγοι αυτοί που θα κάνουν πράξη της συγκεκριμένης εφαρμογής αλλά όταν αποφασίσουν να χωρίσουν να μην βασανίζονται και σε αυτό. Με αυτή την εφαρμογή η οποία θα τεθεί σε λειτουργία εντός του έτους θα γίνεται το εξής ουσιαστικά ορίζοντας τον δικηγόρο που επιθυμείς και σε τελική φάση τον συμβολαιογράφο ο οποίος είναι απαραίτητος, θα γίνεται όλη η διαδικασία που απαιτείται για τη λύση του γάμου χωρίς να μετακινηθεί κανένας από τους πρώην συντρόφους από το σπίτι του ή την εργασία του».

«Δεν χρειάζεται δηλαδή η φυσική παρουσία τους πουθενά. Όλη η διαδικασία θα γίνεται μέσα από μια συγκεκριμένη πλατφόρμα. Ότι προβλέπεται από τη δικονομία τηρείται και εδώ απλά δεν χρειάζεται να μετακινηθεί κανείς από τους πρώην συζύγους», σημείωσε επεξηγηματικά.

Για την πορεία των εμβολιασμών των νέων, ανέφερε: «Στους 18-24 το freedom pass λειτούργησε πραγματικά εξαιρετικά, αυτή τη στιγμή έχει εμβολιαστεί περίπου το 55% αυτής της ηλικίας. Είδαμε μια ιδιαίτερη επιτάχυνση από τη στιγμή που μπήκε μέσα στη διαδικασία ως μέτρο ενθάρρυνσης και επιτάχυνσης το Freedom pass και βλέπουμε και μια ιδιαίτερη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα με τις ηλικίες 15-17 όπου έχουμε δωρεάν χρήση δεδομένων».

«Αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμοί κινούνται κατά βάση περισσότερο με τους νέους, δυστυχώς κάποιοι μεγάλοι σε ηλικία οι οποίοι πρέπει να εμβολιστούν δεν έχουμε καταφέρει να τους πείσουμε και όχι εμείς μόνο αλλά και τα δεδομένα τα οποία δημοσιοποιούνται κάθε μέρα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Σε κάθε περίπτωση λειτούργησαν τα συγκεκριμένα προνόμια που δώσαμε στους νέους, είναι και μέτρο ενθάρρυνσης και μέτρο επιβράβευσης και οι νέοι αποδεικνύουν ότι τελικά ανταποκρίνονται και βλέπουν με πολύ ώριμο τρόπο το θέμα του εμβολιασμού. Είναι επίσης πολύ ενθαρρυντικό ότι έχει εμβολιαστεί το 75% των φοιτητών της χώρας», δήλωσε επιπρόσθετα.