Λειτουργικό από τις 15 Ιουλίου το Covid-Pass

«Πολύ ικανοποιητικό» χαρακτήρισε τον ρυθμό των εμβολιασμών
ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ αναφέρθηκε στο πώς οι νέοι, ηλικίας 18 έως 25 ετών, θα αποκτήσουν την Freedom Pass.

Όπως διευκρίνισε, μιλώντας στην «ΕΡΤ», η σχετική πλατφόρμα για την απόκτηση της Freedom Pass αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Περίπου 40.000 οι εμβολιασμοί α’ δόσης ημερησίως

«Υπήρχε κάποια στιγμή ημερήσιος αριθμός εμβολιασμών γύρω στους 100.000. Κάποιες στιγμές βλέπουμε ότι αυτό είναι 85.000 – 90.000, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι μονοδοσικό και ολοκληρώνεις τον εμβολιασμό. Στον ρυθμό των εμβολιασμένων είμαστε πολύ καλά», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός.

«Οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης, κάθε ημέρα, είναι περίπου στις 40.000. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα μήνα μπορούμε να έχουμε περίπου 1.200.000 εμβολιασμούς πρώτης δόσης», πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς.

«Αυτή την στιγμή έχουμε 1.600 εμβολιαστικά κέντρα σε πλήρη λειτουργία, έχουμε επάρκεια εμβολίων παντού. Έχουμε τη δράση που ξεκίνησε 6 Ιουλίου από την Κρήτη και θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα με στοχευμένους εμβολιασμούς σε όλη τη χώρα, σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες ο κατ’ οίκον εμβολιασμός με ιδιώτες γιατρούς για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν και πραγματικά υπάρχει η δυνατότητα, η πολλή άμεση, σε όποιον θέλει να εμβολιαστεί, να το κάνει. Ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι πολύ ικανοποιητικός, απλώς η αγωνία μας παραμένει», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Έχοντας 5.200.000 Έλληνες που έχουν κάνει την πρώτη δόση και ολοκληρώνοντας και τις δύο δόσεις το επόμενο διάστημα, καταλαβαίνετε ότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ καθοριστικοί για να μπορέσουμε να υψώσουμε το τείχος ανοσίας, δηλαδή να περάσουμε τα 7.000.000 εμβολιασμούς στον γενικό πληθυσμό», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργαντάς.

Τι δήλωσε για τον εμβολιασμό των νέων

Όπως συνέχισε ο υφυπουργός, η Κάρτα Ελευθερίας έχει δώσει μια κινητικότητα στον εμβολιασμό των νέων ηλικίας 18 – 25 ετών. «Από τότε που ανακοινώθηκε έως μέχρι σήμερα έχει ενθαρρύνει πολλούς νέους να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Περίπου 85.000 νέοι έχουν μπει στην πλατφόρμα για να εμβολιαστούν. Ο συνολικός αριθμός των νέων εγγραφών, σε 10 ημέρες, είναι περίπου 330.000».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, «την προπληρωμένη εμβολιαστική κάρτα θα την δικαιούται όποιος νέος (σ.σ. αυτής της ηλικιακής κατηγορίας) έχει εμβολιαστεί από την αρχή του έτους έως σήμερα ή όποιος κάνει τον εμβολιασμό έστω της πρώτης δόσης από εδώ και πέρα και μέχρι το τέλος τους έτους.

Η πλατφόρμα, μέσω του gov.gr, θα είναι έτοιμη από τις 20 Ιουλίου. Θέλουμε 24ώρες για να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων και μετά θα έχει στη διάθεσή του μια προπληρωμένη χρεωστική δόση των 150 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να μεταφερθούν πουθενά αλλού, όπως επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνει ανάληψή τους. Με τη χρεωστική κάρτα ο δικαιούχος θα μπορεί να κάνει χρήση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που έχουν ανακοινωθεί».

Όπως διευκρίνισε, όσοι νέοι δεν έχουν κωδικούς Taxis μπορούνε είτε να βγάλουν είτε να εξυπηρετηθούν από τα ΚΕΠ. Όσον αφορά την πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα, με τη μόνη διαφορά ότι χρειάζεται η γονική συναίνεση.

Τι ισχύει για όσους νόσησαν και έχουν κάνει την α’ δόση

«Είναι διαθέσιμη η εφαρμογή με την οποία όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την πρώτη δόση μπορούν να εκδίδουν το πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού», τόνισε ο υφυπουργός σχετικά με όσους νόσησαν και έχουν κάνει την α’ δόση.

Τι είπε για το Covid Pass

Μιλώντας για το Covid-Pass o κ. Γεωργαντάς είπε ότι θα είναι λειτουργικό από τις 15 Ιουλίου.

«Δεν αποκλείεται κανένας να πάει στα κέντρα που έχουν αποφασίσει να λειτουργήσουν με μεικτή χρήση. Ο καθένας πρέπει να επιδείξει το αντίστοιχο πιστοποιητικό και ο μη εμβολιασμένος θα πρέπει να επιδείξει αρνητικό μοριακό ή rapid test, το οποίο θα πρέπει να επιδεικνύει σε κάθε είσοδό του σε ένα τέτοιο κατάστημα.

Η ψηφιακή εφαρμογή που θα χρησιμοποιούν οι καταστηματάρχες ουσιαστικά θα σκανάρει το πιστοποιητικό για να διαπιστώσει τη γνησιότητά του. Θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρώμα, το ποίο θα δείχνει μετά το σκανάρισμα, το οποίο θα δείχνει αν έχουμε νόσηση ή έμβολιασμό και με ένα άλλο χρώμα όταν έχουμε αρνητικό τεστ», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.