Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ουσιαστικές δεσμεύσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρθηκε με δήλωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας «ότι επιβάλλεται η Κυβέρνηση να διασφαλίσει συγκεκριμένες και ουσιαστικές δεσμεύσεις -στο πλαίσιο της έκθεσης Μπορέλ- για τον σεβασμό από πλευράς Τουρκίας του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Για την οριστική εγκατάλειψη της παραβατικής της συμπεριφοράς, για σεβασμό της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε πως «δεν πρέπει η κυβέρνηση να αρκεστεί πάλι σε ευχολόγια για αόριστες μελλοντικές κυρώσεις».
«Αυτά αποθρασύνουν την Τουρκία. Είναι ώρα να τεθούν σαφείς όροι στην Τουρκία πριν προχωρήσει η λεγόμενη θετική ατζέντα της Ε.Ε. γι’ αυτήν. Να υποχρεωθεί αυτή να υλοποιήσει έναν κατάλογο συγκεκριμένων δεσμεύσεων που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάλειψη του casus belli, την προσχώρηση στη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, ως μέρος του ενωσιακού κεκτημένου, και την αποχή από κάθε παραβατική συμπεριφορά σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο», συμπλήρωσε.

Τέλος, τόνισε:
«Όσον αφορά την αναθεωρημένη δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, να διασφαλιστεί ότι οι επιστροφές προς την Τουρκία θα γίνονται πράξη από όλη τη χώρα μας και ότι δεν θα συνεχίσουν να μετατρέπονται τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών. Αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι “ώρα αλήθειας”, τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση».