Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τα 47 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας συμπληρώνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

Στις 4 Οκτωβρίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη ΝΔ, στην ιδρυτική διακήρυξη της οποίας αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Στις βουλευτικές εκλογές του 1974, τις πρώτες μετά την πτώση της Χούντας, η Νέα Δημοκρατία με πρόεδρο τον ιδρυτή της, κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία με ποσοστό 54,37%. Πρόκειται μάλιστα για το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές.

Οι πρώτοι στόχοι

Ο πρωταρχικός στόχος του κόμματος ως Κυβέρνηση, ήταν η ένταξη της χώρας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, προκάτοχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στους στόχους του κόμματος, περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων η επιτάχυνση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς και η ενίσχυση της ασφάλειάς της από εξωτερικούς κινδύνους.

Προτεραιότητα αποτέλεσε και η συμμετοχή της Ελλάδας σε υπερεθνικούς οργανισμούς. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 1974, η Κυβέρνηση έλυσε οριστικά το πολιτειακό ζήτημα της χώρας, διεξάγοντας δημοψήφισμα με το οποίο καταργήθηκε η Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και εγκαθιδρύθηκε η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Αρχή με τον Καραμανλή

Η ΝΔ υπηρέτησε ως κυβέρνηση από το 1974 μέχρι το 1980 με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και έως τις εκλογές του 1981 με τον Γεώργιο Ράλλη.

Το ίδιο συνέβη από το 1990 μέχρι το 1993, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όπως άλλωστε και την περίοδο 2004-2009 με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.


Η γαλάζια συνέχεια

Η γαλάζια παράταξη  υπηρέτησε ως κυβέρνηση και από το 2012 μέχρι το 2015 με πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά και από το 2019 μέχρι σήμερα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Νέα Δημοκρατία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Κεντρώας Δημοκρατικής Διεθνούς και της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης.