Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για μείωση της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία

Στα οικονομικά ζητήματα διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν κατά το πρώτο τμήμα της σημερινής τηλεοπτικής τους μονομαχίας. Για τους δύο μονομάχους η αποψινή τηλεμαχία είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρίας να αναπτύξουν το πρόγραμμά τους με σκοπό να δείξουν ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Ελιζέ.

Ξεκινώντας η τηλεμαχία Μακρόν και Λεπέν κλήθηκαν να απαντήσουν για το τι θα πράξουν στην πενταετή τους θητεία, εάν εκλεγούν. Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε ότι «επί προεδρίας μου η Γαλλία θα γίνει πιο ισχυρή», ενώ από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε ότι θα είναι «η πρόεδρος της καθημερινότητάς των Γάλλων».

ppp_2

Μακρόν: «Επί προεδρίας μου η Γαλλία θα γίνει πιο ισχυρή»

«Επί προεδρίας μου η Γαλλία θα γίνει πιο ισχυρή» ήταν η δέσμευση του Εμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα επισήμανε ότι όσο είναι πρόεδρος έχει προσπαθήσει να κάνει σωστές επιλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε, και πράγματι μπορούμε, να κάνουμε τη χώρα πιο δυνατή και ανεξάρτητη μέσω της οικονομίας και της κουλτούρας μας και να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή όλων των πολιτών. Επίσης, είπε ότι η Γαλλία θα γίνει δυνατότερη αν αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιβαλλοντικής κρίσης, και ότι είναι σημαντική η ενδυνάμωση της Ευρώπης.

Μάλιστα, ξεκινώντας την τοποθέτησή του υπενθύμισε τις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Γαλλία την τελευταία πενταετία όπως η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας ισχυρότερη», είπε. «Πρέπει να βελτιώσουμε τα μέσα διαβίωσης των Γάλλων. Η Γαλλία θα είναι ισχυρότερη εάν μπορέσει να αγκαλιάσει τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία», πρόσθεσε ο Μακρόν κάνοντας έκκληση για πρώτη φορά στην αποψινή τηλεμαχία προς τους αριστερούς ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον Μελανσόν για τη φιλόδοξη οικολογική του πλατφόρμα.

Επιπλέον, εμφανίστηκε υπερήφανος για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η ανεργία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.  «Μπορέσαμε να προσθέσουμε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στη μισθοδοσία» ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για μείωση της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Λεπέν: «Πρόεδρος της καθημερινότητας των Γάλλων»

Από την πλευρά της η Λεπέν υποσχέθηκε πως θα είναι  «η πρόεδρος της καθημερινότητάς των Γάλλων». «Θα είμαι πρόεδρος για όλους, πρόεδρος για την ομόνοια που θα έχει αποκατασταθεί μεταξύ των Γάλλων, της κοινωνικής ειρήνης», συμπλήρωσε. Σημειώνεται πως η Λεπέν ξεκίνησε την τοποθέτησή της εξαπολύοντας τα βέλη της στον Μακρόν λέγοντας πως «τα τελευταία πέντε χρόνια έχω δει το λαό της Γαλλίας να φοβάται και να ανησυχεί για το μέλλον. Απόψε θέλω να τους πω ότι μια άλλη επιλογή είναι δυνατή» υποστήριξε. «Θα είμαι η πρόεδρος της ελευθερίας, της κυριαρχίας και της ασφάλειας».

Στη συνέχεια, κατηγορώντας τον Εμανουέλ Μακρόν για κάθετη περικοπή των παροχών υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 20% στο 5,5% ενώ θα απαλλάξει τους κάτω των 30 ετών από το φόρο εισοδήματος.  «Θα επιστρέψω στους Γάλλους τα λεφτά τους» δήλωσε, και πρόσθεσε ότι με βάση τα σχέδιά της θα ενισχυθεί το εισόδημα των νοικοκυριών κατά 150 έως 200 ευρώ το μήνα. Ακόμη έσπευσε να κατηγορήσει τον αντίπαλό της λέγοντας ότι τα μέτρα που προτείνει στην οικονομία είναι αναποτελεσματικά.

Πώς διεξάγεται το debate

Ζητήματα, όπως το θέμα που θα συζητηθεί πρώτο, ποιος θα λάβει πρώτος τον λόγο και που θα κάθονται οι δυο υποψήφιοι, επιλύθηκαν με κλήρωση ενώπιον δικαστικού επιμελητή, ενώ τη ζήτηση, που θα ξεκινήσει στις 10 ώρα Ελλάδας, θα συντονίσουν δυο δημοσιογράφοι, ένας από ιδιωτικό και ένας από δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό. Εξαιρετικά προσεκτική ήταν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν.

Και αυτό διότι στην τηλεοπτική συζήτηση που έγινε μεταξύ των δύο πριν από πέντε χρόνια η Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι έχασε τουλάχιστον 3%. Το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί θα αφορά την αγοραστική δύναμη και τη διαφαινόμενη εξασθένησή της.

Πρώτη έλαβε τον λόγο η Λεπέν. Θα ακολουθήσουν τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, η προσφυγική κρίση, τα θέματα του περιβάλλοντος κ.α. Από τεχνική άποψη στο στούντιο Lendit 5 όπου λαμβάνει χώρα η συζήτηση, υπάρχουν 16 κάμερες, ενώ πίσω από τους δυο υποψήφιους υπάρχει μια γιγάντια οθόνη υψηλής ανάλυσης ύψους 3,7 μέτρων η οποία χρησιμεύει ως φόντο.

Η μεταξύ τους απόσταση είναι 2,5 μέτρα, ενώ οι δυο δημοσιογράφοι βρίσκονται σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τους δυο υποψήφιους. Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι οι κάμερες θα δείχνουν τον υποψήφιο που δεν έχει τον λόγο μόνο όταν κοιτάζει αυτόν που έχει τον λόγο και όχι όταν για παράδειγμα ψάχνει τις σημειώσεις του ή πίνει νερό.

«Κάθε λεπτομέρεια μετράει, είναι μια αποφασιστική στιγμή για τους υποψηφίους, ακόμα κι αν καμία συζήτηση δεν έχει αντιστρέψει ποτέ την τάση των εκλογών», εξηγεί στην εφημερίδα Le Monde ο διευθυντής του TF1.

Πηγή: parapolitika.gr