«Ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι προσηλωμένος στα κοινωνικά, οικολογικά και αναπτυξιακά θέματα» έχει δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να διορίσει μια γυναίκα πρωθυπουργό, δήλωσε την Πέμπτη ο Κλεμάν Μπον, υφυπουργός Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Γάλλου προέδρου
.

Αναφερόμενος στα στοιχεία που πρέπει να συγκεντρώνει ο επόμενος πρωθυπουργός, ο Μακρόν είπε κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε λαϊκή συνοικία της πόλης Σερζί, βόρεια του Παρισιού, ότι θα πρέπει να είναι «προσηλωμένος στα κοινωνικά, οικολογικά και αναπτυξιακά θέματα». Υπάρχουν πολλές γυναίκες πολιτικοί που αντιστοιχούν σε αυτό το προφίλ και τα γαλλικά ΜΜΕ έχουν επιδοθεί σε σεναριολογία.

Το όνομα της υπουργού Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν φιγουράρει ανάμεσα στα φαβορί. Η Μπορν προέρχεται από την αριστερά και έχει συνεργαστεί με τους πρώην σοσιαλιστές πρωθυπουργούς Λιονέλ Ζοσπέν και Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Επί Μακρόν, θήτευσε αρχικά ως υπουργός Μεταφορών και στη συνέχεια ως υπουργός Εργασίας και τα κατάφερε αφού πέρασε τόσο την μεταρρύθμιση για τα τρένα, όσο και την μεταρρύθμιση για το ταμείο ανεργίας.

Τα αρνητικά στην περίπτωση της Μπορν είναι πως δεν έχει ποτέ εκλεγεί και κυρίως ότι δεν ενσαρκώνει την ανανέωση, την οποία επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν για το ξεκίνημα της δεύτερης θητείας του. Η ίδια όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να επιλεγεί ως πρωθυπουργός, απέφυγε να απαντήσει.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, βρισκόταν επίσης στη λίστα των γυναικών που επιθυμούσε ο Μακρόν για τη θέση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Les Echos, το όνομα της Λαγκάρντ το πρότεινε στον Μακρόν ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας. Η Λαγκάρντ προέρχεται από τη δεξιά και έχει θητεύσει υπουργός Εμπορίου επί Ζακ Σιράκ και υπουργός Οικονομίας επί Σαρκοζί, πριν αναλάβει τις υψηλές, διεθνείς θέσεις.

Ωστόσο, αν επιλεγόταν θα ήταν η τρίτη πρωθυπουργός προερχόμενη από τη δεξιά, μετά τον Εντουάρ Φιλίπ και τον Ζαν Καστέξ, γεγονός που θα αποδυνάμωνε τα ανοίγματα του Εμανουέλ Μακρόν προς την αριστερά, η οποία συνέβαλε στην πρόσφατη επικράτησή του έναντι της Μαρίν Λεπέν.

Εξάλλου, η ίδια η Λαγκάρντ απέκλεισε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Θα βρίσκομαι στη Φραγκφούρτη [έδρα της ΕΚΤ] ως το 2027. Δεν συνηθίζω να εγκαταλείπω κάτι στην διαδρομή», δήλωσε η σιδηρά κυρία, μιλώντας στον σταθμό France Inter.

Σύμφωνα με πολλά γαλλικά ΜΜΕ, εκ των οποίων το RTL, η Nathalie Kosciusko-Morizet θα μπορούσε να είναι η επιλογή του Μακρόν για την πρωθυπουργία.

Προέρχεται επίσης από τη δεξιά, ήταν υπουργός Οικολογίας του Νικολά Σαρκοζί και αν επιλεγεί «θα κατάφερνε ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στο δεξιό κόμμα.

Οι Ρεπουμπλικανοί, ενόψει βουλευτικών εκλογών», όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα. Η «NKM», όπως την αποκαλούν, από τα αρχικά του ονόματός της, ζει τώρα στη Νέα Υόρκη και εργάζεται για ένα επενδυτικό fund. «Δεν σχολιάζω τη γαλλική πολιτική, εργάζομαι στις ΗΠΑ», δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL, όταν ρωτήθηκε αν της έχει γίνει πρόταση.

Άλλο πρόσωπο που επικαλείται η εφημερίδα JDD, είναι η Nicole Notat. Επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού σωματείου της Γαλλίας, της CFDT από το 1992 ως το 2002, θα είχε το ιδανικό προφίλ για την κοινωνική δράση που επικαλέστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν. Στήριξε τον Μακρόν από το 2017 και συνεργάστηκε στενά με την κυβέρνησή του και με τον υπουργό Υγείας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πηγή: parapolitika.gr