«Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής στιγμής» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η εταιρεία.

Τραγικός ήταν ο επίλογος στις έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου Titan, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την περασμένη Κυριακή κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού. Η εταιρεία Oceangate Expeditions ανακοίνωσε πως οι 5 επιβάτες του είναι νεκροί και η ακτοφυλακή των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν νωρίτερα ανήκουν στο βαθυσκάφος.

«Πιστεύουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος Stockton Rush, ο Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman Dawood, ο Hamish Harding και ο Paul-Henri Nargeolet, έχουν δυστυχώς χαθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η Oceangate Expeditions, σε ανακοίνωσή της. 

«Αυτοί οι άνδρες ήταν πραγματικοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής στιγμής. Θρηνούμε για την απώλεια της ζωής και της χαράς που πρόσφεραν σε όλους όσους γνώριζαν» αναφέρει επίσης η εταιρεία. 

«Εκτιμούμε τη δέσμευσή τους να βρουν αυτούς τους πέντε εξερευνητές και τις μέρες και τις νύχτες της ακούραστης εργασίας τους για την υποστήριξη του πληρώματος μας και των οικογενειών τους.

Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή για ολόκληρη την κοινότητα των εξερευνητών και για καθένα από τα μέλη της οικογένειας όσων χάθηκαν στη θάλασσα.

Ζητούμε με σεβασμό να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή αυτών των οικογενειών κατά τη διάρκεια αυτής της πιο οδυνηρής στιγμής» καταλήγει η ανακοινωση της Oceangate Expeditions. 

anakoinosi_oceangate_ipovrixio

Το μήκους 6,7 μέτρων «Titan», που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κατάδυσή του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, λίγο προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Δείτε βίντεο από υποβρύχιο: 

Οι πέντε επιβαίνοντες στο υποβρύχιο ήταν: ο 61χρονος Αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας, ο 77χρονος Γάλλος ωκεανογράφος Πολ-Ανρί Ναρζολέ, ο 59χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο 48χρονος Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν.

«Καταστροφική έκρηξη» στο υποβρύχιο, λέει η ακτοφυλακή των ΗΠΑ

«Τα συντρίμμια συνάδουν με μια καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης. Μετά τη διαπίστωση αυτή ενημερώσαμε αμέσως τις οικογένειες», δήλωσε ο υποναύαρχος Τζον Μάουγκερ της αμερικανικής ακτοφυλακής, ο οποίος ηγείται των ερευνών για το Titan.

Ο υποναύαρχος πρόσθεσε ότι η ακτοφυλακή θέλει να «εκφράσει τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των επιβαινόντων» ενώ τόνισε ότι τα υποβρύχια ρομπότ θα παραμείνουν στο σημείο για τη συλλογή πληροφοριών.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των θορύβων που εντοπίστηκαν κατά την αποστολή έρευνας και διάσωσης και της θέσης του στο βυθό».

«Είμαστε ευγνώμονες για την ταχεία κινητοποίηση ειδικών στην υποθαλάσσια έρευνα και διάσωση. Είμαστε επίσης απίστευτα ευγνώμονες για το πλήρες φάσμα της διεθνούς βοήθειας που παρασχέθηκε» συμπλήρωσε.

Τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο ναυάγιο του Τιτανικού

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης (22/06), η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εντόπισε πεδίο με συντρίμμια στη ζώνη των ερευνών στο ναυάγιο του Τιτανικού, από τα ρομπότ κατάδυσης βαθέων υδάτων. Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ανήκουν στο υποβρύχιο Titan που είχε εξαφανιστεί.

Όπως μετέδωσε το Sky News, ο David Mearns, ένας εμπειρογνώμονας διάσωσης που γνωρίζει δύο από τους πέντε επιβαίνοντες, έλαβε ένα μήνυμα στο WhatsApp που υποδηλώνει ότι δύο κρίσιμα μέρη του υποβρυχίου έχουν εντοπιστεί, αλλά το κύτος δεν έχει ακόμη βρεθεί. 

Δείτε τα κομμάτια που εντοπίστηκαν: 


Τα συντρίμμια έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι «πλαίσιο προσγείωσης και πίσω κάλυμμα από το υποβρύχιο». «Πρόκειται για ένα αντισυμβατικό υποβρύχιο, αυτό το πίσω κάλυμμα είναι το μυτερό άκρο του και το πλαίσιο προσγείωσης είναι το μικρό πλαίσιο πάνω στο οποίο φαίνεται να κάθεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο David Mearns. 


«Εμείς βρήκαμε τα συντρίμμια»

Εκπρόσωπος της Pelagic Research Services επιβεβαίωσε στο CNN ότι το τηλεχειριζόμενο σκάφος της (ROV), το οποίο ήταν το πρώτο που διεξήγαγε έρευνα για το εξαφανισμένο υποβρύχιο OceanGate στον πυθμένα της θάλασσας, βρήκε τα συντρίμμια. 

 «Η PRS θέλει να εκφράσει την απόλυτη ευγνωμοσύνη μας για την απίστευτη, συντονισμένη αντίδραση διάσωσης όλων όσων συμμετείχαν σε αυτήν την αποστολή έρευνας και διάσωσης. Εστιάζουμε αυτή τη στιγμή στις οικογένειες όσων ήταν στο Titan και στην τραγική τους απώλεια», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της στο Twitter. 

nauagio

Μπορεί να κατέρρευσε εσωτερικά 

Την ίδια ώρα, ο Γκιγιέρμο Σοχνλάιν, ο άνθρωπος που συνίδρυσε την OceanGate μαζί με τον Στόκτον Ρας, που βρισκόταν στο υποβρύχιο σκάφος Titan, είπε στο BBC News ότι μπορεί να υπήρξε μια «στιγμιαία εσωτερική κατάρρευση» του σκάφους.

Ο Γκιγιέρμο Σοχνλάιν σχολίασε την είδηση για τα συντρίμμια αναφέροντας ότι δεν εκπλήσσεται αν βρέθηκε κάτι στην επιφάνεια. «Ξέρω ότι το πρωτόκολλό μας για διακοπή επικοινωνιών είναι ο πιλότος να φέρει το υποβρύχιο στην επιφάνεια. Από την αρχή πάντα πίστευα ότι αυτό πιθανότατα θα έκανε ο Στόκτον.

Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται πολύ δύσκολο να βρεις το υποβρύχιο, επειδή το πλοίο επιφανείας δεν θα ήξερε ότι (το υποβρύχιο) ανεβαίνει, και δεν θα ήξερε πού να ψάξει». Εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα να είχε γίνει καταστροφή.

«Αυτό που ξέρω είναι ανεξάρτητα από το υποβρύχιο, όταν λειτουργείς σε βάθος η πίεση είναι τόσο μεγάλη, σε οποιοδήποτε υποβρύχιο, που αν υπάρξει βλάβη θα ήταν μια στιγμιαία εσωτερική κατάρρευση. Αν αυτό συνέβη, θα είχε συμβεί πριν από τέσσερις ημέρες», εξήγησε.

Ο Σοχνλάιν, ο οποίος αποχώρησε από την εταιρεία OceanGate πριν από 10 χρόνια, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είχε ενεργήσει διαφορετικά υπό τις περιστάσεις.

«Αν μη τι άλλο, νομίζω ότι πρέπει να μάθουμε από αυτό που συμβαίνει, να μάθουμε τι συνέβη, να πάρουμε αυτά τα μαθήματα και να προχωρήσουμε» σχολίασε.

Πηγή: parapolitika.gr