Επιστολή στην Ανγκέλα Μέρκελ και τον Εμάνουελ Μακρόν έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μια ημέρα πριν την τηλεδιάσκεψη των δύο ευρωπαίων ηγετών με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στην επιστολή αυτή, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων.

Την αποκάλυψη για την επιστολή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για την ΠΝΠ  για τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για το προσφυγικό μεταναστευτικό.

 Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο η επιστολή περιέγραφε το τι γίνεται στα σύνορά μας – που είναι και ευρωπαϊκά – με τους εκβιασμούς της Τουρκίας που επιχειρεί να στείλει μαζικά μετανάστες.

«Περιελάμβανε και την διάσταση της παραβίασης βασικών διατάξεων του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου με την χρήση ανθρώπων για την επίτευξη αλλότριων σκοπών» ανέφερε αρχικά ο κ. Κουμουτσάκος για να προσθέσει «η ίδια επιστολή περιλαμβάνει τις ελληνικές προτάσεις που αφορούν τρεις τομείς. Την ενίσχυση της παρουσίας της Frontex.

Τον μηχανισμό χρηματοδότησης ώστε στην περίπτωση της Τουρκίας να είναι αντιστρόφως ανάλογος με την ροή μεταναστών προς την Ελλάδα, δηλαδή όσο περισσότερους στέλνουν τόσο να μειώνονται τα χρήματα. Και την άρση του γεωγραφικού περιορισμού για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο ώστε να επιστρέφονται και όσοι έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα. Ουσιαστικά η επιστολή περιλαμβάνει τις θέσεις της Ελλάδας για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου».