Εκτός από τις ΗΠΑ, τέσσερις ακόμη χώρες αναμένεται να προστεθούν στη λίστα εκείνων που ταξιδεύουν με περιορισμούς στην Ευρώπη

Επαναφορά των περιορισμών για την ανάσχεση του κοροναϊού
για τους επισκέπτες από τις ΗΠΑ ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι εφτά χώρες βγήκαν από τη λίστα των ασφαλών χωρών. Πρόκεται για το Ισραήλ, το Κόσοβο, ο Λίβανος, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και τις ΗΠΑ.Eιδικότερα, ο ημερήσιος αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται με κοροναϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασε για πρώτη φορά από τον περασμένο χειμώνα τις 100.000.

Κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα

Σύμφωνα με το BBC, παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μετάλλαξη Δέλτα, αυξάνεται στον Νότο, η μετάδοση παρουσιάζει σημαντική αύξηση στο σύνολο της αμερικανικής επικράτειας.

Πιο συγκεκριμένα, η οδηγία της ΕΕ, η οποία αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, θα αποσύρει την απόφαση του Ιουνίου που ήρε τους περιορισμούς στα ταξίδια αναψυχής από τις ΗΠΑ εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Στην ευχέρεια των κυβερνήσεων η επιβολή περαιτέρω μέτρων

Η οδηγία για περιορισμό των ταξιδιών για «ουσιαστικούς λόγους» δεν θα είναι δεσμευτική για τα κράτη-μέλη, με τις εθνικές κυβερνήσεις να μπορούν να αποφασίσουν αν θα την επιβάλουν τελικά ή όχι. Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα της «Le Figaro», τα κράτη-μέλη μπορούν να εξαιρέσουν από το μέτρο αυτό τους πλήρως εμβολιασμένους.

Εκτός από τις ΗΠΑ, τέσσερις ακόμη χώρες αναμένεται να προστεθούν στη λίστα εκείνων που ταξιδεύουν με περιορισμούς στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και το Ισραήλ.

Σταθεροί οι περιορισμοί από την Ευρώπη προς ΗΠΑ

Παρότι η ΕΕ είχε άρει τους περιορισμούς, δεν είχε γίνει το ίδιο και από τη διοίκηση Μπάιντεν, κάτι που είχαν στηλιτεύσει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο παρελθόν. Από τον Μάρτιο του 2020, οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα σχεδόν σε όλους τους μη Αμερικανούς υπηκόους που είχαν βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός χρονικού διαστήματος 14 ημερών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είχε δηλώσει στις αρχές Αυγούστου πως αυτή η έλλειψη αμοιβαιότητας στην απόφαση δεν θα μπορούσε να «σύρεται επί εβδομάδες».


Μπλόκο για εφτά χώρες 

Το Ισραήλ, το Κόσοβο, ο Λίβανος, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και οι ΗΠΑ αφαιρέθηκαν από τη λίστα των «ασφαλών» χωρών.μΜπ Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες από αυτές τις πέντε χώρες μπορεί να υποστούν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, όπως να τους επιβληθεί καραντίνα ή να υποχρεωθούν να κάνουν τεστ για την Covid-19.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, είχαν ήδη συμπεριλάβει τις ΗΠΑ στη λίστα των «κόκκινων» χωρών. Αντιθέτως, Γαλλία και Ολλανδία θεωρούσαν τις ΗΠΑ «ασφαλή» χώρα. Ο κατάλογος των ασφαλών χωρών συντάσσεται με βάση την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε χώρα. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η αμοιβαιότητα των μέτρων που επιβάλλονται κάθε φορά.

Στη λίστα των ασφαλών χωρών της ΕΕ περιλαμβάνονται μόνο 17 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Αλβανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: parapolitika.gr