Από που πήρε το όνομά του το ουκρανικό συγκρότημα

Kalush Orchestra από την Ουκρανία με το τραγούδι «Stefania», αναδείχθηκαν οι μεγάλοι νικητές της Eurovision 2022.

Το ουκρανικό συγκρότημα, που έφτασε στην κορυφή του μουσικού διαγωνισμού που έγινε στο Τορίνο της Ιταλίας, έχει τη δική του ιστορία. Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Kalush Orchestra πήραν το όνομά τους από την πόλη της δυτικής Ουκρανίας, που δέχεται κύματα προσφύγων. 

Το τραγούδι «Stefania» με το οποίο κατέκτησαν την κορυφή του διαγωνισμού συνδυάζει μελωδικά στοιχεία με ραπ ρυθμό, ενώ από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε έναν άτυπο ύμνο της χώρας.

«Το τραγούδι γράφτηκε πολύ πριν τον πόλεμο και ήταν αφιερωμένο στη μητέρα μου. Μετά την εισβολή και τον πόλεμο, πήρε άλλες διαστάσεις και πολύς κόσμος άρχισε να το ταυτίζει με την Ουκρανία ως μητέρα-πατρίδα. Είναι πια μέσα στην καρδιά πολλών Ουκρανών και έχει αυξηθεί σημαντικά η δημοφιλία και ο συμβολισμός του» έχει αναφέρει ο τραγουδιστής, Όλεχ Πσιουκ.

Η συμμετοχή της Ουκρανίας στη Eurovision είχε ξεκινήσει να κερδίζει την «καρδιά» των θαυμαστών του διαγωνισμού από την πρώτη κιόλας στιγμή, το ίδιο και ο τραγουδιστής της μπάντας

«Ανησυχώ για τους αγαπημένους μου»

Την ίδια ώρα, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Kalush, άφησε προσωρινά την σκηνή για να ηγηθεί μιας ομάδας εθελοντών, που φτιάχνει μολότοφ, μοιράζει τρόφιμα και φάρμακα και μεταφέρει πρόσφυγες σε ασφαλείς τοποθεσίες.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ανάμεσα στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού “Stefania”, υπάρχουν βιντεοκλίπ με εικόνες πολέμου, βομβαρδισμούς και στρατεύματα, υπό τους ήχους του νανουρίσματος.

Με την κοπέλα του χωρίστηκαν, εξαιτίας του πολέμου και κάθε ημέρα ζει με τον φόβο, αν θα την ξαναδεί. Και δεν είναι ο μόνος άνθρωπος για τον όποιο ανησυχεί ο Όλεχ Πσιουκ.

kalush-orchestra

«Δεν μπορώ να το χαρώ, καθώς ανησυχώ για τους αγαπημένους μου. Ο πόλεμος με χώρισε από τη σύντροφό μου. Εκείνη βρίσκεται 300 χιλιόμετρα μακριά από εμένα. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε, διότι είναι πολύ επικίνδυνο», είχε δηλώσει ο ίδιος στο Reuters.

Ο φίλος του και μέλος του συγκροτήματος, που χαϊδευτικά τον φωνάζουν «χαλί» από το ολόσωμο κουστούμι που φοράει, που καλύπτει και το πρόσωπο του και παραπέμπει σε τατουάζ με διαφορά σχήματα, είναι ένας από αυτούς.

Εχει καταταχθεί στον στρατό και βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία και πολεμάει τους Ρώσους, ενώ στο βίντεο που δημοσίευσε ο φίλος του κρατάει έναν σουγιά και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί την πατρίδα του.

Πηγή: parapolitika.gr