Ανυσυχία προκαλεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν – Σε συναγερμό η Αθήνα

Ανησυχία στις ελληνικές αρχές προκαλούν οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους ταλιμπάν, που έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη για ενδεχόμενη νέα προσφυγική κρίση

Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους, αναγνωρίζοντας ότι Ελλάδα και η Τουρκία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε πιθανή προσφυγική κρίση. 

Το πρωί της Παρασκευής οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισκέφθηκαν τον Έβρο όπου επιθεώρησαν στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες και εγκαταστάσεις, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα, σε κάθε πιθανή απειλή.

Η Ελλάδα προετοιμάζεται εντατικά, θωρακίζοντας τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της και καθώς η μεγάλη επιχείρηση θωράκισης του Έβρου είναι σε πλήρη εξέλιξη, το σχέδιο ενίσχυσης και περιφρούρησης των συνόρων μας περιλαμβάνει την δημιουργία φράκτη μήκους 38 χιλιομέτρων και ύψους τριών έως πέντε μέτρων.

Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για οχυρωματικά έργα βελτίωσης σε 57 υφιστάμενα στην περιοχή, φυλάκια και παρατηρητήρια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, κάμερες αναμένεται να τοποθετηθούν κατά μήκος του Έβρου ενώ θα χρησιμοποιηθούν και Drones με δυνατότητα επιτήρησης σε βάθος 10 χιλιομέτρων προς τα τουρκικά εδάφη.

Επιπρόσθετα, επιτήρηση θα γίνεται και με αερόστατο, το οποίο ήδη ξεκίνησε να πετά πάνω από τον Έβρο. Μάλιστα, στο προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνει άμεση πρόσληψη 250 συνοριακών φυλάκων.

Σημειώνεται πως η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί δεν προκαλεί ανησυχία μόνο για τον Έβρο αλλά και για τα ελληνικά νησιά.

Με βάση αυτό, σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής τίθενται τα νησιά, Λέσβος, Χίος και Σάμος, δεδομένου ότι αποτελούν κατ’ εξοχήν τα νησιά στα οποία προωθούνται με βάρκες, μετανάστες από την Τουρκία. Για τον λόγο αυτό εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να μετακινηθεί σε αυτά, συνοριοφυλακή από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, θα γίνεται εικοσιτετράωρη επιτήρηση με θερμικές κάμερες από παρατηρητήρια και θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το λιμενικό σώμα ώστε να αποτρέπεται η προσέγγιση σκαφών από τα τουρκικά παράλια.