Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Εσθονία, στο πλαίσιο των 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και το κράτος της Βαλτικής, ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την πρώτη επίσκεψή του στην Εσθονία την Τρίτη. Επρόκειτο για τη συγκυρία του διπλωματικού Ιωβηλαίου ανάμεσα στις δύο χώρες, αφού φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια στις σχέσεις τους.

Κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Εσθονίας Άλαρ Κάρις, την Εσθονή ομόλογό του Κάχα Κάλας και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Γιούρι Ράτας, επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων.

mitser

Συμφωνήθηκε ακόμη ότι υπάρχει δυναμική περαιτέρω εμβάθυνσής τους, ιδιαίτερα, όπως συζητήθηκε στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κάχα Κάλας, στους τομείς της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού – στον οποίο υπάρχει ήδη συνεργασία των δύο χωρών – και της κυβερνοασφάλειας. Ο ψηφιακός τομέας, στον οποίο η Εσθονία πρωτοπορεί, είχε, εξάλλου, κεντρικό ρόλο στο σύνολο των επαφών του Πρωθυπουργού.

Ιδιαίτερη έμφαση στη διάρκεια των συναντήσεων δόθηκε στο ζήτημα ενέργειας και της ενεργειακής κρίσης, καθώς και στην πράσινη μετάβαση. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη κοινών ευρωπαϊκών λύσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης και της υπερβολικής μεταβλητότητας των τιμών που επέφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τόνισε, επίσης, ότι η βοήθεια της Ε.Ε. και των κρατών-μέλη της προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι να αποκατασταθεί η ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Επεσήμανε δε την κρισιμότητα της ύπαρξης σταθερού μετώπου απέναντι στον αναθεωρητισμό και υπέρ της δέσμευσης στο Διεθνές Δίκαιο και στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, που είναι αδιαπραγμάτευτες.

mitsers

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επιθετική συμπεριφορά και ρητορική της τουρκικής ηγεσίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο που υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου, δεν θα δεχτεί, όμως, αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Συζητήθηκε, ακόμη, η ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών προκλήσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και ιδίως της απειλής εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών.