Συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις εξελίξεις που θέλουν να δημιουργούνται συνθήκες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας.

 «Η Τουρκία είναι χώρα της Μεσογείου. Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι, αλλά ιδιοκτήτες» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα για την θέση της Τουρκίας πριν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Μιλώντας για την στρατιωτική κλιμάκωση των τελευταίων ωρών στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το Ερεβάν θα πρέπει άμεσα να αποχωρήσει από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, στα οποία έχει εισβάλει, κάνοντας λόγο για «κατοχή».

  Καλίν: «Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αμοιβαία ευκαιρία αποκατάστασης των σχέσεων»

 Η Τουρκία βλέπει την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, σχετικά με τις πρόσφατες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ως ευκαιρία επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ τους, αλλά πρέπει και η Ε.Ε να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα για να εργαστούν μαζί σε έναν οδικό χάρτη, δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν.

  «Είναι μια σημαντική ευκαιρία. Και βλέπω αυτήν την προθυμία εκ μέρους πολλών χωρών μελών της Ε.Ε.», πρόσθεσε ο Καλίν στο Reuters.

 «Πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν από την Τουρκία να κάνει τα πάντα. Πρέπει να είναι μια αμοιβαία διαδικασία. Εάν η Τουρκία αναμένεται να κάνει X, Y, Z, οι χώρες της Ε.Ε πρέπει επίσης να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους».

 Οι εργασίες συνεχίστηκαν για τον καθορισμό ημερομηνίας για την επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ο Καλίν, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν εκεί που σταμάτησαν και «θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα νησιά και τον εναέριο χώρο».

 Ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα επικεντρωθούν επίσης σε πολιτικές διαβουλεύσεις και συνομιλίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο πλευρών. «Και στα τρία αυτά πεδία, πιστεύουμε ότι θα κάνουμε καλή πρόοδο πολύ σύντομα» δήλωσε.

 Η Τουρκία συμμετείχε σε έναν «πόλεμο λέξεων» με τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της διαμάχης για την Ανατολική Μεσόγειο και ο Πρόεδρος Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε την πρώτη συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τις εντάσεις.

 Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου είπε ότι υπήρχε μια θετική ατμόσφαιρα σε αυτές τις συνομιλίες με τους δύο ηγέτες που συμφώνησαν να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές τους.

 «Πιστεύω ότι όλα αυτά θα δημιουργήσουν μια πιο θετική ατζέντα και μια πιο θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας», είπε.

Πηγή: parapolitika.gr