Ο κομβικός ρόλος του Μενέντεζ

Ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ αν κι αρχικά φαίνεται να διατηρούσε μια πιο φιλική στάση στην Τουρκία, τελικά αναγκάσθηκε να διατηρήσει μια αυστηρότερη, καθώς ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μενέντεζ πίεσε τα πράγματα και τον «στίμωξε».

Επιπλέον,όπως έγινε γνωστό, ακροαματική διαδικασία για την επικύρωση του διορισμού του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στη Τουρκία, Τζεφ Φλέικ ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ υπογράμμισε: «Από την σκοπιά μου, δεν βλέπω νέες πωλήσεις (αμερικανικών) οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, εκτός εάν υπάρξει μια δραματική αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα των S-400», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή του Ρεπουμπλικάνου πρώην γερουσιαστή, Τζεφ Φλέικ, συνιστά την πρώτη πολιτική τοποθέτηση για τη θέση του πρέσβη στην Τουρκία τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο Τζεφ Φλέικ, από την πλευρά του, αναγνώρισε την πολυπλοκότητα της σχέσης με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε ως έναν «απαραίτητο» σύμμαχο για τις ΗΠΑ.

Επίσης, χρειάστηκε να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσής του, για να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και τη δημοκρατική διολίσθηση στο εσωτερικό της χώρας.

Ειδικότερα, τόνισε τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατακριτέα η τουρκική στάση στην Κύπρο

Αναφορικά με την Κύπρο, ο Τζεφ Φλέικ ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται λύση δύο κρατών και επεσήμανε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε αυτή τη βάση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τόσο η αμερικανική κυβέρνηση, όσο και ο ΟΗΕ, μίλησαν ανοιχτά και καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Προβληματισμός για την τουρκική επιμονή στο ζήτημα των S-400

Ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία υπογράμμισε πως η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 παραμένει ένα «αγκάθι» στη διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, καθώς πρόκειται για μια ενέργεια που είναι αντίθετη με τις νατοϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλες οι χώρες της Συμμαχίας.

Έτσι, έκανε ξεκάθαρο ότι οι κυρώσεις CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) θα παραμείνουν στο τραπέζι, έως ότου η Άγκυρα αποφασίσει να εγκαταλείψει οριστικά το σύστημα S-400.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα ότι οποιαδήποτε νέα μεγάλη αγορά ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού θα οδηγήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων CAATSA.

Στο σημείο αυτό, ο Τζεφ Φλέικ είπε ότι θα εργαστεί για να γίνουν διαθέσιμα νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα προς αγορά στην Τουρκία.

Ωστόσο, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπενθύμισε ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην εν λόγω διαδικασία και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες πωλήσεις στην Τουρκία, εάν δεν ξεκαθαριστεί πρώτα το ζήτημα των S-400.

Γενοκτονία Αρμενίων

Ως γερουσιαστής, ο Τζεφ Φλέικ είχε αρνηθεί να στηρίξει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, κι όχι μια φορά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, υποστήριξε ότι αναγνωρίζει πλέον τη Γενοκτονία και ότι σκοπεύει να τιμήσει τον εορτασμό για τη μνήμη της.

Σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ οι Κούρδοι της Συρίας

Κατόπιν ερώτησης του γερουσιαστή, Κρις Βαν Χόλεν, ο Φλέικ αναγνώρισε ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ, που βοήθησε καταλυτικά στη νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει την εκστρατεία που διεξάγει η Τουρκία για την εξόντωσή τους και να τοποθετηθεί για το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα.

Στη συνέχεια, ο γερουσιαστής, Βαν Χόλεν, υπενθύμισε ότι η Άγκυρα αδιαφορεί για τις αμερικανικές αντιδράσεις που περιορίζονται σε επίπεδο ρητορικής και αναρωτήθηκε για εκείνες τις κινήσεις των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να έχουν χειροπιαστό αντίκτυπο στην συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο Τζεφ Φλέικ εκτίμησε ότι η επιβολή κυρώσεων, η οποία είχε οικονομικό αντίκτυπο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, σε συνδυασμό με τη μη πώληση νέων οπλικών συστημάτων, αποτελούν χειροπιαστές ενέργειες που έχουν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή της Τουρκίας.

Η «θετική ατζέντα» με την Τουρκία

Χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως «έναν απαραίτητο σύμμαχο» για τις ΗΠΑ, ο υποψήφιος πρέσβης δήλωσε ότι υπάρχουν τομείς όπου τα συμφέροντα ΟυάσιγκτονΆγκυρας ταυτίζονται.

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον αμυντικό τομέα, λέγοντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία επιτρέπει στις ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Τέλος, τόνισε ότι η διμερής σχέση των δύο χωρών εκτείνεται πέρα από την αμυντική συνεργασία, αναδεικνύοντας τη σημαντική οικονομική διάσταση.

Πηγή: parapolitika.gr