Είναι πολύ εύκολο να διοικεί κανείς το δημόσιο σύστημα Υγείας ωσάν να μην υπάρχει αύριο και να προτείνει την επιστράτευση των ιδιωτικών γιατρών και την επίταξη όλων – όλων! – των «αξιόπιστων» ιδιωτικών θεραπευτηρίων της χώρα μας.

Είναι πολύ εύκολο να είναι κανείς η αξιωματική αντιπολίτευση και να ζητεί να διοικηθεί το σύστημα μέσω της έκδοσης διαταγμάτων και της εφαρμογής καθαρά αυταρχικών λύσεων.

Είναι πολύ εύκολο να τα ζητάς όλα αυτά, ακόμη κι εάν είσαι ο πάντα μετρημένος και ήπιος, πάντα τεκμηριωμένος και προσηνής, τέως υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος εξέδωσε σήμερα την εξής γραπτή δήλωση:

«Μετά από 6 βδομάδες lockdown το 2ο επιδημικό κύμα δεν έχει υποχωρήσει ουσιαστικά και η αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται. Έχει χαθεί τελείως ο έλεγχος, η κυβέρνηση είναι σε πανικό και στους πολίτες κυριαρχεί η αίσθηση της πλήρους αδυναμίας να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία, η Οικονομία και η Κοινωνία από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Η νέα έξαρση κρουσμάτων σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας, έχει οδηγήσει το Υπουργείο Υγείας στο «απονενοημένο διάβημα» της αναγκαστικής μετακίνησης δεκάδων μάχιμων γιατρών από νοσοκομεία της Αθήνας, της Ηπείρου και της Κρήτης στα νοσοκομεία των «κόκκινων» περιοχών. Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να επιτάξει επειγόντως όλα τα αξιόπιστα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας-Θεσσαλίας, να τα εντάξει στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ, να τα εμπλέξει στην οργανωμένη περίθαλψη ασθενών με covid και να αποσυμφορήσει με αυτό τον τρόπο τα νοσοκομεία που εδώ και καιρό έχουν καταρρεύσει λειτουργικά, επιλέγει να αποδιοργανώσει τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας και να μεταχειριστεί με τον πιο απαξιωτικό τρόπο το ιατρικό δυναμικό τους.

Μετά την παταγώδη αποτυχία της συνδρομής ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, μετά την εκτεταμένη προσβολή υγειονομικού προσωπικού από τον ιό και, δυστυχώς, τις αυξανόμενες απώλειες γιατρών και νοσηλευτών, το Υπουργείο Υγείας δεν τολμά να κάνει το αυτονόητο . Να επιστρατεύσει όλες τις διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις σε τοπικό επίπεδο (Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων), για να διαχειριστεί αξιοπρεπώς αυτή την τεράστια υγειονομική κρίση.

Προτιμά να οδηγήσει σε εξουθένωση και απόγνωση τους «ανθρώπους της πρώτης γραμμής», παρά να αθετήσει τις συμφωνίες της με τους κλινικάρχες για να παραμείνουν covid-free οι ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες. Αυτή η τραγική και πολύ κατώτερη των περιστάσεων διαχείριση , χρειάζεται επειγόντως αλλαγή γραμμής. Με σοβαρότητα, σχέδιο, διαφάνεια, ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα. Για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να αντέξει το ΕΣΥ και να μείνει όρθιο το προσωπικό του».