Η «δεύτερη φορά Aριστερά» μάλλον μοιάζει με άπιαστο όνειρο για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γυρνάει στις λογικές και τις πρακτικές που είχε όταν ήταν στο 3%. Η επιστροφή στην εσωστρέφεια, η μανία καταδίωξης καθώς και η κινηματική λογική, που επανήλθε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνουν ότι η Κουμουνδούρου, αντί να κάνει κινήσεις προς τα εμπρός, τρέχει με φόρα προς τα πίσω.

Η εικόνα που ήθελε να δημιουργήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το κόμμα του, μια εικόνα κόμματος διακυβέρνησης που θα μπορούσε να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για τους απογοητευμένους ψηφοφόρους από την κυβέρνηση σε μια εκλογική αναμέτρηση, καθημερινά θολώνει. Για τους περισσότερους ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα από τα παλιά, χωρίς ρεαλιστικές θέσεις και απόψεις για τα κοινωνικά θέματα, ενώ απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό. Οπως φαίνεται, η κυρίαρχη άποψη για τα περισσότερα στελέχη του είναι «καλύτερα λειτουργούμε ως αντιπολίτευση».

Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα μέσα και γύρω από την Κουμουνδούρου δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κάνει ολική επαναφορά στο παρελθόν, καθώς, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια στην εξουσία, δεν μπόρεσε να μεταλλαχθεί σε μεγάλο κόμμα. Δεν κατάφερε να έχει ενιαία έκφραση, αλλά ούτε και κοινή λογική, προκειμένου να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της εποχής. Με αφορμή τις εσωκομματικές διεργασίες εν όψει του συνεδρίου, οι τάσεις περιχαρακώθηκαν, οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν και οι αντιπαραθέσεις κλιμακώθηκαν.

Η προεδρική συνιστώσα έσπασε στα δύο, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση με τη στάση της έστειλε μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα ότι αυτά που ονειρεύεται για τη διεύρυνση θα πρέπει να τα ξεχάσει. Αρκετοί από αυτούς που βρίσκονται, μάλιστα, κάτω από την «Ομπρέλα» υποστηρίζουν ότι η εξουσία δεν «πάει» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφωνούν, ακόμα, με το πλαίσιο της διεύρυνσης, ενώ δεν βλέπουν με καλό μάτι την όλη ιστορία με εξωθεσμικούς παράγοντες που προσπαθούν να προσεγγίσουν τον πρώην πρωθυπουργό. Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο των περισσότερων στελεχών της Κουμουνδούρου -ιδιαίτερα των προεδρικών-, αφού τα καταγγελλόμενα για τα έργα και τις ημέρες του ως υπουργού έχουν επιβαρύνει την εικόνα του κόμματος στην κοινωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας, για την ώρα, εμφανίζεται να βρίσκεται σε αμηχανία, καθώς δεν περίμενε τη συγκεκριμένη στιγμή να ανοίξει μια συζήτηση για τις τάσεις μέσα στο κόμμα. Ο ίδιος άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι διαδικασίες δημιουργούν προβλήματα, αντί να τα λύνουν, ενώ παράλληλα δίνουν στους ψηφοφόρους την εικόνα ενός κόμματος που ακόμη αναζητά την πολιτική του ταυτότητα.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Την ίδια στιγμή, οι συνθήκες διαβίωσης του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές αποτέλεσαν ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Ομάδα στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κείμενό τους ζητούσαν την ικανοποίηση των αιτημάτων του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, λέγοντας ότι παραβιάζονται τα συνταγματικά του δικαιώματα. Επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να διαφοροποιηθεί με μια ανακοίνωση τριών αράδων, οι εντυπώσεις ωστόσο που προκλήθηκαν από αυτό το θέμα στην κοινωνία ήταν πολλές και σοβαρές.

Αναζητώντας τον αντιπολιτευτικό ρόλο που θα πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχουν επιλέξει την επιστροφή στα πεζοδρόμια. Η στάση πολλών στελεχών της Κουμουνδούρου απέναντι στα κινήματα δείχνει ότι πλέον έχουν αποφασίσει να πορευθούν στο κέντρο της Αθήνας με όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ή διαφωνούν με τα μέτρα της κυβέρνησης.

Η λογική είναι «κάν’ το όπως το 2012», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει τον δρόμο του ακτιβισμού και της αντίστασης απέναντι στην τότε κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το αίσθημα του… «κατατρεγμένου» φουντώνει όλο και περισσότερο στην Κουμουνδούρου. Τα παράπονα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την παρουσία του κόμματός τους στα ΜΜΕ όλο και μεγαλώνει, ενώ πίσω από κάθε κίνηση βλέπουν εχθρούς που τους κυνηγούν και τους υποσκάπτουν.

Θεωρούν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο εφαρμόζεται μέσα από τη λίστα Πέτσα για διαφημιστικές καμπάνιες με αφορμή τον κορονοϊό και έχει ως στόχο την απομείωση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την εξαφάνιση των θέσεων και των απόψεών τους.

Οι πιο ψύχραιμοι, πάντως, παραδέχονται ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία δεν έκανε τίποτα για να φτιάξει τις σχέσεις του με τα ΜΜΕ και τους ανθρώπους του Τύπου. Αντίθετα, μέσα από μια σειρά κακών χειρισμών, τα πράγματα οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Ακολουθώντας, πάντως, τον δρόμο της αντιπαράθεσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κινήθηκε δικαστικά εναντίον δημοσιογράφων, ανοίγοντας, έτσι, ένα νέο κεφάλαιο στην αντιμετώπιση του Τύπου από το κόμμα του, ενώ παραδοσιακά η Αριστερά βρισκόταν πάντα απέναντι στις διώξεις των ανθρώπων του Τύπου.

Ακόμα και αυτή η αντίδραση, λένε κάποιοι, δεν δείχνει ένα κόμμα εξουσίας με αυτοπεποίθηση και σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα προκύπτουν, αλλά μια παράταξη φοβική και ενοχική, που ψάχνει για εχθρούς.