Το ISIS φαίνεται πως επανακάμπτει δριμύτερο. Οι αποκεφαλισμοί και οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας επιστρέφουν στο σημείο που βρίσκονταν το 2014, όταν ακόμη οι τζιχαντιστές κατείχαν τεράστιες περιοχές και είχαν εξαπολύσει τον τρόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, δέκα χιλιάδες από τους αιμοδιψείς φανατικούς τζιχαντιστές συγκεντρώνονται στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία και σχεδιάζουν αιματηρή επιστροφή, στο είδος της βίας ως και το 2014.

Παρατηρητές διαπίστωσαν πρόσφατα μια έντονη και βίαιη κινητικότητα στην επαρχία του Ντέιρ Εζόρ στη βορειοανατολική Συρία. Το ISIS φαίνεται πως έχει εδραιώσει τον έλεγχο στην περιοχή αυτή σε μια ακτίνα 15 μιλίων στην έρημο, γύρω από το κέντρο της πόλης Ντέιρ Εζόρ, την πρώτη περιοχή που «κατέχει» και ελέγχει από το τέλος του xαλιφάτου. Ένας Σύριος ερευνητής με το όνομα Αλί, ο οποίος εργάζεται για κυβερνητική οργάνωση, δήλωσε στο BBC ότι η τρομοκρατία του ISIS έχει ήδη εκδηλωθεί με πολλές μορφές.

Σε μια πρόσφατη επίθεση 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι τρομοκράτες έστησαν ενέδρα σε ένα λεωφορείο με αποτέλεσμα οι πολίτες σπάνια να βγαίνουν μετά τη δύση του ηλίου από τη στιγμή που εμφανίστηκαν οι τζιχαντιστές. Τα βράδια επίσης «φοβούνται» γιατί θεωρούν πως είναι «στα χέρια» των τρομοκρατών του ISIS και ο πληθυσμός έχει αρχίσει ήδη να εκκενώνει την περιοχή.

«Συνήθιζαν να πηγαίνουν στις Αρχές και να καταγγέλλουν γεγονότα, αλλά κανείς δεν αποκρίνεται. Πάντα λένε ότι δεν έχουμε αρκετά όπλα για να τους πολεμήσουμε, έτσι φεύγουμε», είπε. Το ISIS έλεγχε κάποτε μια τεράστια περιοχή στο Ιράκ και τη Συρία, την οποία κατέλαβαν σε μια τρομακτική επίθεση το 2014, με αποκορύφωμα ο αρχηγός του, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάτι, να κηρύξει την εδραίωση του Ισλαμικού Χαλιφάτου σε τζαμί της Μοσούλης. Οι τζιχαντιστές κυβέρνησαν με ακραία βία πριν ένας συνασπισμός κουρδικών δυνάμεων με την υποστήριξη δυτικών αεροπορικών δυνάμεων τους κατατροπώσει ως τον τελικό τους θύλακα, στη Βαγκούζ της Συρίας το 2018.

Αλλά από την προφανή ήττα τους, αναδιοργανώνονται αργά, παρά την πτώση της Βαγδάτης στα χέρια των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο Σίρουαν Μπαρτζάνι, διοικητής των κουρδικών δυνάμεων Πεσμεργκά που σταθμεύουν κοντά στη βόρεια πόλη Ερμπίλ, δήλωσε ότι οι τρομοκράτες εκμεταλλεύτηκαν τη χαλάρωση στις επιχειρήσεις εναντίον τους. Οι δυνάμεις του εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 7.000 τζιχαντιστές του ISIS έτοιμοι να επιτεθούν – αν και τα Ηνωμένα Έθνη βάζουν τον αριθμό ακόμη υψηλότερο, στους 10.000. Οι δραστηριότητες του ISIS έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, από την Αφρική έως τις Φιλιππίνες.

Στο τέλος του 2020, είχαν αποκεφαλίσει περισσότερους από 50 ανθρώπους και διαμέλισαν τα σώματά τους σε μια βάναυση επίδειξη τρόμου στη βόρεια Μοζαμβίκη, ενώ κινούνται ήδη σε ακτίνα 21 μιλίων από τις εγκαταστάσεις πετρελαίου της χώρας, τη διεύθυνση των οποίων έχει η γαλλική Total, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time

Πηγή: parapolitika.gr