Στην επιστολή της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζητά την αλληλεγγύη των υπόλοιπων κομμάτων-μελών αλλά και της Γραμματείας του PES για το εργασιακό νομοσχέδιο

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), Σεργκέι Στάνισεφ
, απέστειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά με την οποία τον ενημερώνει για το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Ειδικότερα στην επιστολή της, η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης «ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα και παρεμποδίζει την άσκηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών».

Ακόμη υποστηρίζει ότι καταργείται το 8ώρο και ο εργοδότης μπορεί να το μετατρέψει σε 10ώρο χωρίς να πληρώνει υπερωρίες. Διευκολύνονται, σύμφωνα με την κ. Γεννηματά και οι απολύσεις αφού δεν υποχρεούται ο εργοδότης να επαναπροσλάβει εργαζόμενο ακόμη και αν δικαιωθεί δικαστικά.

Η κ. Γεννηματά ζητά μέσα από την επιστολή της, την αλληλεγγύη των υπόλοιπων κομμάτων-μελών αλλά και της Γραμματείας του PES, προσθέτοντας ότι αναμένει τις ενέργειες του για το επείγον, όπως το χαρακτηρίζει, θέμα.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη στην απεργία της ΓΣΕΕ η Φώφη Γεννηματά θα είναι επικεφαλής στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλ. Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί.

Τι αναφέρει η Φώφη Γεννηματά στην επιστολή της

«* Το νομοσχέδιο αφαιρεί την συλλογική διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ο εργοδότης θα μετατρέπει το 8ωρο του εργαζόμενου σε 10ωρο, χωρίς να πληρώνει υπερωρίες, με την υπόσχεση μελλοντικών ρεπό.

* Διευκολύνονται ακόμη και οι παράνομες απολύσεις, μια και ο εργοδότης δεν θα υποχρεούται να επαναπροσλάβει εργαζόμενο, ακόμη και αν αυτός δικαιωθεί από το δικαστήριο.

* Τίθενται αρνητικοί περιορισμοί για την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας και καταργούνται οι προβλέψεις για την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών από απολύσεις.».

Επίσης η κυρία Γεννηματά υποστηρίζει ότι «με το νομοσχέδιο οδηγούμαστε σε μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και σε προβλήματα στην οικογενειακή τους ζωή ενώ στερείται η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας για την κάλυψη νέων αναγκών των επιχειρήσεων».

Σημειώνει επίσης ότι τα Συνδικάτα προκήρυξαν στις 10 Ιουνίου, Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία, την οποία το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει και διεξάγει ήδη εκστρατεία ενημέρωσης τους για τις συνέπειες αυτών των παρεμβάσεων.

«Για μας η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, η ενίσχυση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς και τις πράξεις της συντηρητικής κυβέρνησης της ΝΔ», τονίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ζητάει από τον πρόεδρο του PES να ενημερωθούν «τα κόμματα-μέλη και η Γραμματεία του PES στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης από εσένα».