Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα δεν έχει μόνο γεωπολιτικό χαρακτήρα, αλλά και επενδυτικό, κάτι που αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Μέσα από τις συζητήσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και του Υφυπουργού Άμυνας αρμόδιου για θέματα τεχνολογίας Μάικλ Κράτσιος, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και από τη συμφωνία (Science and Technology Agreement) που υπεγράφη με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, προκύπτει ότι μια σειρά από σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας είναι στα σκαριά ή ήδη υλοποιούνται και θα αναβαθμιστούν έτι περαιτέρω στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα:

· Στο ψηφιακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας που έχει δημιουργήσει η Pfizer στη Θεσσαλονίκη, η αμερικανική εταιρία θα προχωρήσει στην πρόσληψη περίπου 200 επιστημόνων έως το τέλος του 2020, με στόχο μεταξύ άλλων και την προσέλκυση στη Θεσσαλονίκη εργαζομένων που αναζήτησαν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό. Επίσης στοχεύει να μετατρέψει το κέντρο αυτό σε παγκόσμιο κόμβο για τεχνητή νοημοσύνη και μεγάλα δεδομένα.

· H Cisco επενδύει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που εγκαινιάστηκε προ ημερών στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων στη Θεσσαλονίκη. Το Κέντρο αποτελεί σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, σε τομείς όπως: ποιότητα ζωής των πολιτών (π.χ. έξυπνες πόλεις), υγεία, αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός, κ.ά.

· Η Microsoft, ο γνωστός κολοσσός στην παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών, αγόρασε πρόσφατα την ελληνική Softomotive, εταιρία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού ρομποτικής αυτοματοποίησης διαδικασιών σε επιχειρήσεις. Το ποσό της επένδυσης σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

· Η εισηγμένη στο NASDAQ εταιρία Applied Materials εξαγόρασε την άνοιξη την Think Silicon, με έδρα την Πάτρα, εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των ημιαγωγών και εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών (GPU) υψηλών επιδόσεων και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

· Η γνωστή εταιρεία τεχνολογίας Ansys, ενάμιση περίπου χρόνο μετά την εξαγορά της ελληνικής Helic, προχωρά στην επέκταση του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης που διατηρεί στην Αθήνα.

· Η Tesla, η διάσημη εταιρία του Έλον Μασκ, δημιουργεί κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα, με έμφαση σε συστήματα μετάδοσης κίνησης.

· Στην ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα επενδύει και η Blink Charging, που έχει αρχίσει και αναπτύσσει δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα.

· Η Amazon Web Services προχώρησε σε επένδυση στην χώρα μας δημιουργώντας μια διαδικτυακή τοποθεσία υπολογιστικού νέφους, υπό την επωνυμία «Amazon Cloud Front Edge», η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της ενώνοντας την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services.