Τη δέσμευση της Τουρκίας «κατ’ αρχήν» στα σχέδιά της, που ήδη έχει ανακοινώσει, αναφορικά με την ενεργοποίηση των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400, παρά τις έως τώρα αναβολές, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, στο France 24.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό μέσο, ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην πανδημία που καθυστέρησε το ζήτημα της ενεργοποίησης, καθώς είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, ωστόσο επιβεβαίωσε την πρόθεση της χώρας να προχωρήσει με τα σχέδιά της.

«Λόγω του κοροναϊού, τα πράγματα έχουν καθυστερήσει, αλλά κατ’ αρχήν εμμένουμε στη συμφωνία μας για τους S-400 όπως πριν» δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν.

«Θα αγοράσουμε και τους Patriot»
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να μετριάσει τυχόν ανησυχίες σχετικά με το «αν οι S-400 είναι συμβατοί ή μη συμβατοί με το αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ».

Ακόμα, ο τούρκος εκπρόσωπος, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, φέρεται να επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία θα αγοράσει επίσης αμερικανικά πυραυλικά συστήματα Patriot.

Ενώ δεν έχει υπάρξει κανένα επίσημο σχόλιο από την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τους λόγους καθυστέρησης στην ενεργοποίηση των συστημάτων S-400 και σε ποιο βαθμό η πανδημία COVID-19 μπορεί να συνδεθεί με το ζήτημα, ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία επίτηδες καθυστέρησε την ενεργοποίηση των πυραύλων.

Πηγή: parapolitika.gr