Ένα 48ωρο πριν τη συζήτηση στη Βουλή

Σε πλήρη αντεπίθεση, με όλα της τα «βαριά» πολιτικά χαρτιά βγήκε σήμερα η κυβέρνηση, σε σχέση με τα φαινόμενα βίας, μετά τα χθεσινοβραδινά περιστατικά στη Νέα Σμύρνη
. Ένα 48ωρο πριν τη συζήτηση στη Βουλή, με την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία, τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης «δείχνουν» ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις απαντήσεις που θα κληθεί από τον πρωθυπουργό να δώσει στο κοινοβούλιο. Η στόχευση προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο κύρια στοιχεία: Την πολιτική κάλυψη στη δράση των ομάδων που δημιουργούν τα επεισόδια και επιτίθενται στους αστυνομικούς και το προσκλητήριο για συμμετοχή σε διαδηλώσεις εν μέσω της πανδημίας.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επέκρινε το γεγονός ότι μέσα στην τρέχουσα συγκυρία με την πίεση που δημιουργεί η πανδημία «πολιτικές παρατάξεις και συλλογικότητες επέλεξαν να προβούν σε ενέργειες που θέτουν ακόμη και εαυτόν σε κίνδυνο (…) το “αναλαμβάνω το ρίσκο” που ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια να κρύβομαι πίσω από τα κρούσματα και να καταδικάζω το ότι πιέζεται το σύστημα υγείας, είναι απλά μια υποκρισία».

«Βλέπουμε δυστυχώς τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές που δίνουν πολιτική κάλυψη σε φαινόμενα διχασμού», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Εξειδικεύοντας στη συνέχεια, τόνισε πως «εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον βλέπουμε την αντιπολίτευση να υποστηρίζει μια λογική ήπιας μεν, βίας δε. Έχει στηρίξει συγκεκριμένα περιθωριακά αιτήματα, το αίτημα ενός ισοβίτη τρομοκράτη το οποίο δεν θεμελιώνεται σε ένα νομικό δικαίωμα, εξωθώντας κόσμο στους δρόμους. Έχει δώσει πολιτική κάλυψη σε ανθρώπους, νέους κυρίως και όχι μόνον, να βγαίνουν και να διαδηλώνουν. Σε δραστηριότητες που αποδεδειγμένα, επιστημονικά, συμβάλλουν στην υπερμετάδοση της πανδημίας».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση πατώντας στην ψυχολογική κόπωση, την οργή αλλά και την κούραση που υπάρχει για τα περιοριστικά μέτρα. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριφέρεται σαν κόμμα του 3% και πρόσθεσε ότι τα συνθήματά του, θυμίζουν τις καταστάσεις του 2008 και του 2011.

«Χθες είδαμε την άθλια εικόνα τραμπούκων της άκρας αριστεράς», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Στέλιος Πέτσας υποστήριξε πως «όταν υπάρχει πολιτική κάλυψη και υποκίνηση, τότε παίρνει άλλα χαρακτηριστικά αυτό το ζήτημα και απειλεί τη Δημοκρατία μας. Αν εμείς κάνουμε λάθος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να πάρουν τις αποστάσεις τους και να τελειώσει εδώ το θέμα».