Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ είχε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη σκιά του βραχυκυκλώματος που προκλήθηκε την Πέμπτη, έπειτα από την ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ για έναρξης συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Αθήνας.

 Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Άγκυρας, Τσαβούσογλου και Στόλτενμπεργκ συζήτησαν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τις τελευταίες εξελίξεις. Μιλώντας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χρησιμοποίησε εκφράσεις ότι «η Αθήνα λέει ψέματα σε ό,τι αφορά στη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ» και ότι «δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα το διάλογο».

 Επανέλαβε δε, ότι ο έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, απέρριψε πρόταση για «άνευ όρων» διάλογο σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα ας μην περιμένει να εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας. Τους προτείνουν διάλογο και εκείνοι συνέχεια αρνούνται. Υπήρξαν πρωτοβουλίες και από την ΕΕ και από το ΝΑΤΟ. Εμείς λέμε ναι, αυτοί όχι αν και αρχικά είχαν δεχθεί» τόνισε.

Πηγή: parapolitika.gr