Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εκφράσει πολλές φορές το προσωπικό του ενδιαφέρον για τα θέματα υγείας και την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων

Προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώτη προτεραιότητα στη νέα τετραετία συνιστά η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το νέο ΕΣΥ, όπως ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πολύ πριν από την προκήρυξη των εκλογών, προϋποθέτει τον συνολικό επανασχεδιασμό του Χάρτη Υγείας της χώρας και σημαντικούς πόρους, που σε βάθος τετραετίας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει πολλές φορές -και το επανέλαβε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ- το προσωπικό του ενδιαφέρον για τα θέματα υγείας και την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων, τονίζοντας ότι «έχει έρθει η ώρα για μια πραγματική επανάσταση στον χώρο της Υγείας». Χθες από τη Θάσο απάντησε στα αντιπολιτευτικά βέλη, με αφορμή δύο δυσάρεστα περιστατικά, ότι προτεραιότητά του είναι η αναμόρφωση του ΕΣΥ. Το νέο ΕΣΥ είχε προαναγγελθεί το 2019, αλλά οι αλλαγές σκόνταψαν στην πανδημία και στα προβλήματα που ακολούθησαν με την οικονομική κρίση.

12_3
✱ Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χθες από την Καβάλα και τη Θάσο ότι προτεραιότητά του είναι η αναμόρφωση του ΕΣΥ. Δεξιά, το πρωτοσέλιδο της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» στις 16 Μαΐου με τις προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών

Σε αυτή την κατεύθυνση κεντρικά στον σχεδιασμό της ΝΔ, όπως επανειλημμένα έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπαίνουν οι προσλήψεις προσωπικού, μείζον πρόβλημα σε αυτή τη φάση, και δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην κάλυψη του συνόλου των κενών θέσεων, αλλά και στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των νοσοκομειακών ιδρυμάτων από τις εφημερίες μέχρι τα επείγοντα. Επίσης, βασικός άξονας θα είναι η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με το δίκτυο των προσωπικών γιατρών, τις πολιτικές πρόληψης και τη διεύρυνση του δικτύου των τοπικών Κέντρων Υγείας, ώστε να δημιουργηθεί «ανάχωμα» προστασίας στα νοσοκομεία, που αναγκαστικά σηκώνουν τεράστιο βάρος εξαιτίας περιστατικών, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων θα βοηθήσει και ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας. Μέσω του φακέλου, που θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες υγείας των πολιτών, τις νοσηλείες τους, τη φαρμακευτική τους αγωγή, αλλά και όλες τις εξετάσεις που έχουν κάνει, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ προσδοκεί ότι το όλο σύστημα δημόσιας Υγείας θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, λιγότερη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Έναν φάκελο που θα πρέπει να αποκτήσουν όλοι, ώστε οι ιατρικές πληροφορίες να διακινούνται ψηφιακά στις μονάδες Υγείας, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 8/6