Παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης Παρίσι – Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 ‐ 1919

Στο Παρίσι, και συγκεκριμένα στο Μουσείο του Λούβρου, βρέθηκε ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νίκος Γιατρομανωλάκης, παραβρισκόμενος στα εγκαίνια της έκθεσης τέχνης «Paris – Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919 (Παρίσι – Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 ‐ 1919)». Στο πλαίσιο της έκθεσης ο κ. Γιατρομανωλάκης είχε σειρά επίσημων συναντήσεων με φορείς που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό τομέα.

Μεταξύ των επαφών που είχε ήταν και με  τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, Luc Allaire, με τον οποίο συζήτησαν  τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού και ειδικότερα στο πεδίο του κινηματογράφου, του βιβλίου, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με την Laurence Des Cars, νέα Πρόεδρο του Μουσείου του Λούβρου Musée du Louvre, με την οποία συζητήσαμε το ενδεχόμενο και τους τρόπους σύμπραξης του Μουσείου με ελληνικά μουσεία, αλλά και για πιθανές μελλοντικές εκθέσεις.

 Στρατηγική συνεργασία

Τα έργα πολιτιστικής ανάπτυξης που έχει εντάξει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τον σύγχρονο πολιτισμό η χώρα μας μέσω του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0.» συζητήθηκαν εκτενώς στις συναντήσεις την Nathalie Coste Cerdan, Γενική Διευθύντρια της Ανώτερης Κρατικής Σχολής Επαγγελμάτων Εικόνας και Ήχου, La Fémis, αλλά και τον Emmanuel Penicaut, Διευθυντή Παραγωγής στο Mobilier national.

Ειδικότερα διερευνήθηκαν οι δυνατότητες στρατηγικής συνεργασίας με το La Fémis στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Κρατικής Σχολής Κινηματογράφου στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχες δυνατότητες συμπράξεων και συνεργειών στο έργο αναβίωσης, στήριξης και ανάδειξης της ελληνικής χειροτεχνίας, εντοπίστηκαν και στη συζήτηση με το Mobilier national, λόγω και της εξαιρετικής τεχνογνωσίας που διαθέτει στην υφαντουργία.

Τέλος συνάντηση είχε  τόσο με την Πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία, Αγλαΐα Μπαλτά, όσο και με την πρόεδρο του Centre Culturel Hellénique, Κατερίνα Ξυλά, πάνω σε θέματα προώθησης του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, όπως εξάλλου έγινε πρόσφατα στην έκθεση βιβλίου στο Νανσύ όπου η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα.