Το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού εντοπίστηκε στην Πολωνία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντζιέλσκι και προειδοποίησε ότι η χώρα εισέρχεται στο τρίτο κύμα της πανδημίας. «Εκτός από τη βρετανική παραλλαγή, εμφανίστηκε και η νοτιοαφρικανική παραλλαγή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ένα στα δέκα νέα κρούσματα στη χώρα οφείλονται στη βρετανική παραλλαγή

Η βρετανική παραλλαγή εκτιμάται ότι αποτελεί περίπου το 10% των κρουσμάτων κορονοϊού στην Πολωνία, και η ανακάλυψη μιας άλλης εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης στη χώρα αυξάνει τις ανησυχίες των αρχών που αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κύμα μολύνσεων. «Το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι στην Πολωνία”, δήλωσε ο Άνταμ Νιντζιέλσκι. “Δεν ετίθετο θέμα αν θα εμφανιζόταν ή όχι, αλλά σε ποιο μέγεθος θα φτάσει στο εγγύς μέλλον». «Κυριολεκτικά μόλις πριν από λίγο έλαβα πληροφορίες ότι εκτός από τη βρετανική παραλλαγή, η νοτιοαφρικανική παραλλαγή έχει εμφανιστεί» στη χώρα, δήλωσε.

Η Πολωνία χαλάρωσε μερικούς περιορισμούς, ανοίγοντας πρόσφατα πίστες σκι, κινηματογράφους, ξενοδοχεία και θέατρα με χωρητικότητα έως και 50%, αλλά οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτά τα μέτρα ενδέχεται να χρειαστεί να ανατραπούν ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι υπάρχει μια τάση αύξησης 20% από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Την Παρασκευή η Πολωνία κατέγραψε 8.777 νέα κρούσματα κορονοϊού και 241 θανάτους. Συνολικά, έχει καταγράψει 1.623,218 κρούσματα κορονοϊού και 41.823 θανάτους στο έδαφός της.

Πηγή: parapolitika.gr