Μόνο την γνησιότητα των εγγράφων θα εξετάζεται και καμία άλλη ελεγκτική αρμοδιότητα δεν θα έχει ο ιδιώτης διευκρίνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιαννης Ραγκούσης αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης που περιλαμβάνει την εφαρμογή ελέγχου της εγκυρότητας των εγγραφών πιστοποίησης.

 Ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως μεταβιβάζει τον σκληρό πυρήνα του ελεγκτικού έργου του κράτους σε ιδιώτες και ο ρόλος αυτός αφορά ένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Αφορά το μέγα θέμα του εμβολιασμού, είπε ο Γ. Ραγκούσης και συνέχισε «αφορά το ποιος έχει εμβολιαστεί και ποιος όχι, και αυτό θα το ελέγχει οποιοσδήποτε επιχειρηματίας ενός καφέ;»

 Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς απάντησε κατηγορηματικά πως «Καμία ελεγκτική αρμοδιότητα δεν έχει ο ιδιώτης τους χώρου της εστίασης το μόνο που ελέγχει την γνησιότητα του εγγράφου και την εγκυρότητα» και συμπλήρωσε «ο κ. Ραγκούσης κάνει πως δεν καταλαβαίνει και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις».

 Τρεις κατηγορίες εμπεριέχονται στο πιστοποιητικό και αυτό που διαπιστώνεται πως θα είναι έγκυρο το πιστοποιητικό, είπε ο κ. Γεωργαντάς και συνέχισε «Την εγκυρότητα του εγγράφου μόνο ελέγχετε και είναι κατηγοριοποιημένη».

 Στα πυρά που εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ρου ΣΥΡΙΖΑ για το εάν η εφαρμογή έχει την έγκριση της Αρχής Προστασίας προσωπικών δεδομένων, λέγοντας πως η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη αν δεν έχει γραπτώς αίτημά προς έγκριση από την Αρχή, ο κ. Γεωργαντάς απάντησε πως  «Η γνωμοδότηση από την Αρχή αν χρειαστεί θα την έχουμε αλλά δεν προκύπτει σε κάποιο νομοθέτημα που έρχεται εδώ να θέλει έγκριση από την Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Είμαστε ως υπουργείο σε συνεννόηση συνεργασία. Με τις υποδείξεις της αρχής και τις παρατηρήσεις της, αποφασίσαμε για τον έλεγχο εγκυρότητα μέσω εφαρμογής». 

   Κάλεσμα για ποτό από τον Κ. Χήτα

 Ο υφυπουργός Γ. Γεωργαντάς απαντώντας και στην πρόσκληση του Κ. Χήτα βουλευτή της ΕΛΛ ΛΥΣΗΣ για το εάν μπορούν οι δυο τους το βράδυ να βγουν για ποτό, καθώς ο ένας είναι εμβολιασμένος και ο άλλος ανεμβολίαστος, ο απάντησε :

 «Η προσπάθεια συνεννόησης θα ήταν ειλικρινής αν είχαμε συνεννόηση και στο θέμα του εμβολιασμού.

 Βεβαίως μπορούμε να πάμε σε κάποιο κατάστημα να πιούμε ποτό.

 Εσείς κ. Χήτα θα πρέπει να έχετε αρνητικό μοριακό τεστ  και εγώ θα έχω την βεβαίωση εμβολιασμού. Πουθενά δεν θα φανεί δημόσια τι έχει ο καθένας μας!» συμπλήρωσε ο Γ. Γεωργαντάς