Με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση για το σωφρονιστικό σύστημα

Με ένταση ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή
η συζήτηση για το σωφρονιστικό σύστημα, μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή στάθηκε μια αναφορά της βουλευτού Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνας Ελευθεριάδου, η οποία αναφέρθηκε σε «πολιτικούς κρατουμένους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, απάντησε οργισμένος: «Να μας πείτε τώρα ποιοι είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι. Δεν μπορείτε να λέτε ότι στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι. Πείτε ποιον λέτε; Ο Κουφοντίνας είναι πολιτικός κρατούμενος;».

Από την πλευρά της η κ. Ελευθεριάδου ανταπάντησε: «Αυτό σας ενόχλησε; Όλα αυτά που είπα για τις απευθείας αναθέσεις δεν σας ενοχλούν;».
«Είστε απαράδεκτη», φώναξε με τη σειρά του ο κ. Πλεύρης.

Η αναφορά σε πολιτικούς κρατουμένους φαίνεται πως προκάλεσε εκνευρισμό και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα η κα Ελευθεριάδου να επιχειρήσει διορθωτική παρέμβαση. Υποστήριξε ότι με τον όρο «πολιτικός κρατούμενους» δεν εννοούσε καταδικασμένους τρομοκράτες, αλλά καταδικασμένους από πολιτικά δικαστήρια. Επιχειρώντας, ωστόσο, να ισορροπήσει, πρόσθεσε ότι υπάρχουν και φυλακισμένοι οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «πολιτικοί κρατούμενοι».

«Παρ’ όλα αυτά γνωρίζουμε όλοι ότι στις φυλακές υπάρχουν κρατούμενοι οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως πολιτικοί κρατούμενοι. Εγώ δεν το αποδέχομαι, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται αυτόν τον προσδιορισμό. Εγώ εννοούσα κρατουμένους για προσωποκράτηση με απόφαση πολιτικού δικαστηρίου. Να μας πείτε όμως για τις απευθείας αναθέσεις της κ. Νικολάου», είπε χαρακτηριστικά η κα Ελευθεριάδου.

Απαντώντας και πάλι ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε:

«Ακούστε. Πολιτικός κρατούμενος ως όρος δεν υπάρχει. Η προσωποκράτηση δεν είναι πολιτικός κρατούμενος. Κι αν εννοούσατε αυτό, όταν σας διέκοψα και σας ρώτησα για τον Κουφοντίνα θα μου απαντούσατε από το βήμα. Όχι μετά από δέκα λεπτά και αφού σας μάλωσαν. Επειδή καταλάβατε το λάθος δώσατε τη δική σας εξήγηση, όμως για να μην τους απογοητεύσετε λέτε και πως αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας. Κι αφού κατέπεσαν όλα τα υποτιθέμενα δικαιώματα του Κουφοντίνα τώρα υιοθετείτε τον Δημάκη. Επιτέλους πάρτε σαφή θέση. Πολιτικοί κρατούμενοι υπάρχουν στις ελληνικές φυλακές; Τους αναγνωρίζετε; Ο Κουφοντίνας είναι ποινικός. Αρκετά τον χαϊδέψατε».