Στους Ρεπουμπλικανούς η Βουλή των Αντιπροσώπων

Αρχίζει να φαίνεται καθαρά ποιος βγαίνει κερδισμένος από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ποιος είναι ο χαμένος και τι θα αλλάξει το επόμενο διάστημα, μέχρι το 2024, όταν και θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του skai.gr, οι μετρήσεις δείχνουν νίκη των Ρεπουμπλικανών, αλλά όχι τον… θρίαμβο που περίμεναν ορισμένοι υπεραισιόδοξοι. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν χάσει ήδη έναν βουλευτή στην Πενσιλβάνια και χρειάζονται να πάρουν δύο έδρες από τρεις πολιτείες (Νεβάδα, Αριζόνα, Τζόρτζια), προκειμένου να ελέγξουν το σώμα.

 Αυτά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, διότι στο Κογκρέσο παρακολουθούμε ένα ντέρμπι, με τους Δημοκρατικούς να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.


Τι «δείχνουν», πιο αναλυτικά, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα; Δείχνουν επικράτηση των Ρεπουμπλικανών, αλλά με πιο χαμηλά ποσοστά απ’ ό,τι ανέμεναν, αλλά δείχνουν και μεγάλη απογοήτευση για τους Δημοκρατικούς, τεράστιες απώλειες, ιδιαίτερα για τα λεγόμενα «αστέρια», τους πολιτευτές που προώθησαν οι Δημοκρατικοί ως τις προτάσεις για την επόμενη ημέρα.

 Πιο συγκεκριμένα, τα συμπεράσματα έχουν ως εξής: 

1.Οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται σε τροχιά νίκης στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ακόμα και με τους Δημοκρατικούς να κερδίζουν κάποιες περιφέρειες, φαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται σε καλό δρόμο για την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το ερώτημα, όμως, είναι πόσο μεγάλη πλειοψηφία θα είναι.

Χάρη στις εκπληκτικά ισχυρές επιδόσεις τους το 2020, οι Ρεπουμπλικανοί απείχαν μόνο λίγες έδρες από την πλειοψηφία. Και ξεκίνησαν αυτές τις εκλογές με ένα ενσωματωμένο πλεονέκτημα μετά την επαναχάραξη ορισμένων νέων περιφερειών του Κογκρέσου σε συντηρητικές πολιτείες.

 Με οποιαδήποτε μορφή πλειοψηφίας, οι Ρεπουμπλικανοί θα είναι σε θέση να κλείσουν την πόρτα στη νομοθετική ατζέντα των Δημοκρατικών και να εντείνουν τις έρευνες για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Αυτό είναι μια νίκη με κάθε μέτρο. Και είναι κρίσιμο, διότι από τη μία θα μπορούν να «φρενάρουν» τις κινήσεις του Τζο Μπάιντεν και από την άλλη να διατηρήσουν τη δική τους ατζέντα, επηρεάζοντας το αμερικανικό κοινό μέχρι τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές.

 Αλλά αν το περιθώριο είναι περιορισμένο, οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να ασκήσουν απίστευτη τακτική και στρατηγική ικανότητα για να κρατήσουν το κόμμα τους ενωμένο στις μεγάλες ψηφοφορίες

  1. Η Φλόριντα επανεκλέγει τον Ρεπουμπλικανό Ρον ΝτεΣάντις

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Ron DeSantis κέρδισε τον κυβερνήτη της Φλόριντα με ένα κλάσμα του ποσοστού έναντι του Δημοκρατικού Andrew Gillum. Έπειτα από τέσσερα χρόνια της συντηρητικής ηγεσίας του, όπου στράφηκε σε πολιτιστικά ζητήματα όπως τα δικαιώματα των τρανς και η «κρίσιμη θεωρία των φυλών», τάχθηκε ενάντια στους περιορισμούς της πανδημίας του κορονοϊού και κέρδισε την επανεκλογή του με άνετο ποσοστό.

 Το πώς το έκανε είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο.

 Το 2018 έχασε το προπύργιο των Δημοκρατικών στην κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ κατά 20%. Φέτος είναι σε καλό δρόμο να είναι ο πρώτος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κυβερνήτης που θα κερδίσει στην πλειοψηφούσα ισπανόφωνη περιοχή μετά τον Τζεμπ Μπους το 2002. Μπορεί να το κάνει ακόμα και με διψήφιο ποσοστό διαφοράς.

 Η κίνηση του DeSantis να επαναπροσδιορίσει τις γραμμές της περιφέρειας της πολιτείας για να ευνοήσει σε μεγάλο βαθμό τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, έδωσε επίσης εθνικά μερίσματα, καθώς έχει κερδίσει το κόμμα του τουλάχιστον δύο από τις πέντε έδρες που χρειάζεται για να κερδίσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 Αυτές οι επιτυχίες θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό τον κυβερνήτη της Φλόριντα να έχει μία δυνατή βάση, στην οποία θα «πατήσει» για να ξεκινήσει μια προεδρική εκστρατεία, εάν το επιλέξει.

 Η πιθανότητα συμμετοχής του ΝτεΣάνκτις στις προεδρικές εκλογές δεν είναι αμελητέα, καθώς στην προεκλογική συγκέντρωση το βράδυ της Τρίτης το πλήθος φώναζε «δύο χρόνια ακόμη», με τον ίδιο τον κυβερνήτη να αντιδρά με μία σιωπηρή παραδοχή. Εάν ο κ. DeSantis θέλει να κερδίσει την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών το 2024, ίσως χρειαστεί να περάσει από τον πιο εξέχοντα Ρεπουμπλικανό κάτοικο της πολιτείας του, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του προετοιμασία. 

3.Συρρικνώθηκε η σκιά του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μην ήταν στα ψηφοδέλτια, αλλά εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά του πάνω τους. Νωρίτερα το βράδυ ο πρώην πρόεδρος έκανε μια σύντομη ομιλία από το σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο και κέρδισε μια συντριπτική νίκη για τους υποψηφίους του.

 Η αλήθεια, όμως, είναι πιο περίπλοκη. Στους διαγωνισμούς με το υψηλότερο προφίλ, όπου υποστήριξε υποψηφίους έναντι πιο mainstream ρεπουμπλικανικών επιλογών, οι επιλογές του έχουν δυσκολευτεί. Ο Μεχμέτ Οζ (άνθρωπος και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) έχασε την κούρσα του για τη Γερουσία στην Πενσιλβάνια. Ο Χέρσελ Γουόκερ φαίνεται να πηγαίνει σε δεύτερο γύρο στην Τζόρτζια. Ο Blake Masters ακολουθεί στην Αριζόνα. Μόνο ο JD Vance στο Οχάιο πέτυχε μια ξεκάθαρη νίκη, αν και με μικρότερο περιθώριο απ’ ό,τι υπολόγιζε. 

Οι Ρεπουμπλικανοί πρόκειται να μαντέψουν τα πολιτικά του ένστικτα μετά το βράδυ της Τρίτης. Κι αν όντως ξεκινήσει μια νέα υποψηφιότητα για την προεδρία την επόμενη εβδομάδα, θα είναι ένα βήμα πίσω απ’ ό,τι νόμιζε μέχρι τώρα. 

  1. Απογοήτευση για τους Δημοκρατικούς αστέρες

Το 2018, ο Beto O’Rourke στο Τέξας και η Stacey Abrams στην Τζόρτζια έχασαν τους αγώνες τους σε όλη την πολιτεία, αλλά κέρδισαν τη συμπάθεια των Δημοκρατικών. Η ικανότητά τους να συγκεντρώνουν εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια προεκλογικών εκστρατειών και να χτίζουν εντυπωσιακές ρίζες από τη βάση τους έκανε πολλούς στην Αριστερά να τους αξιοποιήσουν ως το μέλλον του κόμματος.

 Οι υποστηρικτές ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν, αλλά διαψεύστηκαν. Η κ. Abrams, η οποία έχασε οριακά από τον Ρεπουμπλικανό Brian Kemp πριν από τέσσερα χρόνια, θα τερματίσει αρκετά πίσω του αυτή τη φορά. Ο κ. O’Rourke έχασε την κούρσα του από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Greg Abbott με μεγαλύτερη διαφορά απ’ ό,τι έχασε από τον γερουσιαστή Ted Cruz.

 Οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να ψάξουν για νέα αστέρια.

Πηγή: parapolitika.gr