Πυρετός σε όλη την Ευρώπη για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, καθώς η Βρετανία ανακοίνωσε πως ξεκινάει τους μαζικούς εμβολιασμούς. Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κοροναϊού έλαβε σήμερα έγκριση για χρήση στη Βρετανία
και η χορήγησή του θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα στις 5 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει και στο Βέλγιο ο εμβολιασμός όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε τον μαζικό εμβολιασμό για τον κοροναϊό στη Ρώσια την επόμενη εβδομάδα.

Σε ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση σημείωσε ότι η σημερινή έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer δόθηκε «μετά από μήνες αυστηρών κλινικών δοκιμών και διεξοδική ανάλυση των δεδομένων από ειδικούς του MHRA, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο πληροί τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Η επιτροπή θα δημοσιεύσει επίσης τις τελευταίες συμβουλές της για τις ομάδες προτεραιότητας για τη λήψη του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των ενοίκων σε κέντρα φροντίδας, του προσωπικού υγείας και περίθαλψης, των ηλικιωμένων και των κλινικά ευάλωτων».

Το NHS και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσουν με κινητές μονάδες του εμβολιασμούς εντός του Δεκεμβρίου.

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα δοθούν κατά προτεραιότητα στους ανθρώπους στη Βρετανία ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν, ωστόσο επιχειρησιακά πρακτικά ζητήματα μπορεί να επηρεάσουν το ποιος θα το πάρει πρώτος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης στη Βρετανία.

Η μεγαλύτερη προτεραιότητα θα δοθεί στους ενοίκους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και θα ακολουθήσουν αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 80 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την COVID-19.

“Η ηλικία είναι με απόσταση ο μόνος πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά τον κίνδυνο από την COVID-19”, δήλωσε ο καθηγητής Γουέι Σεν Λιμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει επιχειρησιακή ευελιξία όσον αφορά το πού μπορεί να διανεμηθεί πρώτα το εμβόλιο.

Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των ομάδων προτεραιότητας για το νέο εμβόλιο, που ανακοινώθηκε από τη JCVI:

1. Κάτοικοι σε κέντρα φροντίδας για ηλικιωμένους (γηροκομεία) και οι φροντιστές τους
2. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και επαγγελματίες υγείας
3. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
4. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και εξαιρετικά ευάλωτα άτομα από κλινικής πλευράς
5. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
6. Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας
7. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
8. Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω
9. Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω

Η JCVI αναφέρει αυτές οι ομάδες, συνδυαστικά, αντιπροσωπεύουν περίπου το 99% των θανάτων που μπορούν να προληφθούν από τον κοροναϊό.

Πώς θα κληθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν

Οι πολίτες θα ενημερώνονται για τον εμβολιασμό τους μετά από επιστολή που θα λαμβάνουν.

Στη συνέχεια, θα προσέρχονται στον οικογενειακό τους γιατρό, σε κάποιο κοντινό νοσοκομείο ή άλλη δομή υγείας, ή στα εμβολιαστικά κέντρα που αυτή τη στιγμή στήνονται ανά την χώρα.

Για να μπορέσει να διεξαχθεί ομαλά και γρήγορα η διαδικασία, θα αξιοποιηθούν 30.000 εθελοντές που θα πάρουν την απαραίτητη εκπαίδευση για να μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό πολιτών.

Το Βέλγιο ξεκινά τους εμβολιασμούς στις 5 Ιανουαρίου

«Υπάρχει μια πρόταση αναφορικά με τη στρατηγική του εμβολιασμού, που θα συζητηθεί στα διάφορα επίπεδα εξουσίας της χώρας», είπε ο Bέλγος πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του σε κέντρο ειδικών μονάδων της αστυνομίας. «Όταν θα είναι έτοιμα τα εμβόλια, θα είναι έτοιμη και η χώρα μας. Θα έχουμε ως τότε ξεκάθαρη εικόνα ως προς το ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό», συμπλήρωσε. Υπογράμμισε πάντως ότι «το συγκεκριμένο σχέδιο, που είναι έτοιμο από χθες, θα πρέπει να επικυρωθεί τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο», πράγμα «που θα γίνει λίαν συντόμως». Το σχέδιο, είπε, είναι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις 5 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία «θα είμαστε έτοιμοι, όπως και άλλες χώρες».

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, το Βέλγιο αποφάσισε να αγοράσει άλλα δύο εκατ. δόσεις του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna.

Έναρξη μαζικών εμβολιασμών στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε τον μαζικό εμβολιασμό για τον κοροναϊό στη χώρα του την επόμενη εβδομάδα.

Όπως μεταδίδει το sputniknews.com ο Πούτιν έστειλε το αίτημα στη ρωσική κυβέρνηση, τη στιγμή που η Μόσχα σχεδίαζε τους μαζικούς εμβολιασμούς για τον κορονοϊό για το 2021.

O Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η φαρμακοβιομηχανία της Ρωσίας είναι έτοιμη για έναν μεγάλης κλίμακας εμβολισμό με το εμβόλιο Sputnik V.

Αιχμές και από τη Γερμανία για την κατεπείγουσα έγκριση

Η Γερμανία επέλεξε μια μακρύτερη διαδικασία για την έγκριση των εμβολίων κορωνοϊού, από τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης που επέλεξε η Βρετανία για το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech, επειδή ήθελε να αυξήσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

«Έχουμε κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν εκδώσει μια τέτοια άδεια έκτακτης ανάγκης, εάν το θέλαμε. Αλλά αποφασίσαμε εναντίον αυτού και αυτό που επιλέξαμε ήταν μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για να προχωρήσουμε μαζί», δήλωσε ο Γενς Σπαν, όταν ρωτήθηκε για τη βρετανική διαδικασία έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο της Pfizer. «Είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε αυτό για να προωθήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτή την εξουσιοδότηση», πρόσθεσε.

Προετοιμασίες και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κοροναϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο MEGA.

Υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμοί μόλις εγκριθούν από τους αρμόδιους οργανισμούς θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της πολιτείας- κατά τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

«Η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο είναι σχετικά μικρή και για το λόγο αυτό θα γίνει προτεραιοποίηση για τους υγειονομικούς και τα ευάλωτα άτομα του πληθυσμού και σιγά σιγά θα επεκταθεί ο εμβολιασμός στις άλλες ομάδες» είπε. Στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας είναι πάνω από 2.100.000 άνθρωποι να μπορούν να εμβολιαστούν το μήνα, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες αν το επιθυμούν να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Πηγή: parapolitika.gr