«Καμία ένδειξη για αιτιολογική σύνδεση με περιστατικά θρόμβωσης», τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού

Συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και τα περιστατικά θρομβώσεων μεταξύ εμβολιασθέντων παραχώρησε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Έμερ Κουκ.

Σημειώνεται ότι σειρά ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατόπιν συνεδρίασης αποφάσισε την συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας.

Η έρευνα του ΕΜΑ συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν τα κρούσματα θρομβοεμβολικών επεισοδίων είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού ή όχι, ανακοίνωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού.

«Είναι πολύ σημαντική η τρέχουσα κατάσταση με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό που έχουμε δει ξεκάθαρα μέχρι τώρα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουμε μελετήσει, είναι πως η αναλογία οφέλους – ρίσκου, είναι θετική για το εμβόλιο. Έχουμε βάλει ειδικούς και εξειδικευμένους σε θρομβώσεις να εξετάσουν τα νέα δεδομένα, η εξέλιξη είναι σε διαδικασία. Σήμερα θα δούμε τα βήματα που ακολουθούμε στη διαδικασία. Υπάρχουν ανησυχίες στην ΕΕ για την τρέχουσα κατάσταση», πρόσθεσε η Έμερ Κουκ.

«Μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση δεν είναι μη αναμενόμενη, μετά από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμών. Θέλουμε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα ώστε να δούμε: είναι πραγματική παρενέργεια η θρόμβωση ή πρόκειται για σύμπτωση; Σήμερα υπάρχει νέα επαφή των εμπειρογνωμώνων από όλα τα κράτη – μέλη για τις θρομβώσεις, ώστε να αναλυθούν δεδομένα από τα κράτη μέλη», συνέχισε η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού. 

Όπως ανακοίνωσε η ίδια την Πέμπτη θα έχουμε τα συμπέρασματα από τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει ο Οργανισμός.

«Μελετούμε τα δεδομένα που έχουν προκύψει από συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου κι αν αυτές συνδέονται με τις παρενέργειες. Η Αυστρία «παγωσε» τη χρήση συγκεκριμενης παρτίδας. Δεν μπορουμε να αποκλείσουμε πως μπορει να υπάρχει κάποιο θέμα στην παρασκευή του εμβολίου. Προτεραιότητά μας είνα να διασφαλίσουμε την ασφαλή χορήγηση του εμβολίου στους Ευρωπαίους. Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να εμπιστευτούν το εμβόλιο. Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως υπάρχει πρόβλημα που είναι άλυτο, τότε θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα», ανέφερε η Έμερ Κουκ.

Πηγή: parapolitika.gr