Πρωταθλήτρια στις μειώσεις φόρων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αναδεικνύεται η Ελλάδα, αφού εν μέσω πανδημίας έχει μειώσει περισσότερο από όλες τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή.

Από το 2018 έως και σήμερα οκτώ ευρωπαϊκές χώρες επέφεραν αλλαγές στον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ από αυτές, οι τέσσερις τον χαμήλωσαν κι όπως προκύπτει από το συγκριτικό test που έκανε το Tax Foundation, η Ελλάδα έκανε τη μεγαλύτερη μείωση και μάλιστα όντας στη δίνη της πανδημίας.

Τα έσοδα από τη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών αντιστοιχούν στο 24% του συνόλου των φορολογικών εσόδων και οι επιβαρύνσεις ποικίλουν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2020, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει από 1/1/2021 την εφαρμογή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, ως μέτρο ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος και τόνωσης της κατανάλωσης, άρα με αναπτυξιακό πρόσημο. Η εισφορά θα μείνει στον πάγο και το 2022, με το συνολικό κόστος που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής έχει μειωθεί στο 44%, καθώς πέρα από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, που φτάνει στο 10%, το 2020 είχε ψαλιδιστεί και ο τελευταίος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας, από το 45% στο 44%, για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Έτσι, αυτή η συνολική μείωση του ανώτατου συντελεστή κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, δίνει στην Ελλάδα τον τίτλο της πρωταθλήτριας.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης παραμένει η αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου το 2022, προκειμένου να αναστείλει την εισφορά αλληλεγγύης και σε Δημόσιο- συνταξιούχους. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μέρος των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους, πιθανότατα από το 2023.

Πηγή: parapolitika.gr