Τα απόβλητα των βοοειδών απελευθερώνουν αέρια επιβλαβή γι την κλιματική αλλαγή.

Ομάδα επιστημόνων δήλωσε ότι βρίσκεται στην διαδικασία εκπαίδευσης αγελάδων
.

Τους μαθαίνουν να πηγαίνουν στην… τουαλέτα, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν το πρόγραμμα για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι νεοζηλανδοί και γερμανοί επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι το πείραμά τους άρχισε από μια φάρσα, όμως η επεξεργασία των ούρων των βοοειδών, που είναι πλούσια σε άζωτο, θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελής για το κλίμα στο μέλλον.

«Αν μπορούσαμε να συλλέξουμε το 10-20% των ούρων, αυτό θα αρκούσε για να μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων και τη ρύπανση των υδάτων από νιτρικά ιόντα», είπε ο Ντάγκλας Έλιφ, του Πανεπιστημίου του Όκλαντ.

Σύμφωνα με τον Έλιφ, το άζωτο που περιέχεται στα ούρα των αγελάδων αποσυντίθεται καθώς περνά ο καιρός,σε δύο προβληματικές χημικές ουσίες: το υποξείδιο του αζώτου, που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, και το νιτρικό ιόν, που συγκεντρώνεται στο έδαφος και έπειτα διαχέεται στα ποτάμια.

Το υποξείδιο του αζώτου αντιστοιχεί στο περίπου 5% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και λίγο λιγότερο από το 10% των εκπομπών στη Νέα Ζηλανδία, με βάση επίσημα στοιχεία. Πάνω από το μισό αυτού του ποσοστού «πηγάζει» από τα ζώα εκτροφής.

Ο ερευνητής Λίντσεϊ Μάθιους παραδέχτηκε ότι η ιδέα να εκπαιδεύονται οι αγελάδες να ουρούν σε τουαλέτες και στη συνέχεια να γίνεται επεξεργασία των αποβλήτων, ήταν μια ιδέα που είχε όταν έδωσε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο, το 2007, και του έκαναν μια φάρσα για το θέμα αυτό. «Η αντίδραση των ανθρώπων είναι να μας θεωρούν τρελούς επιστήμονες, αλλά στην πραγματικότητα τα στοιχεία είναι εδώ», διαβεβαίωσε.

Σε συνεργασία με γερμανούς συναδέλφους τους, οι νεοζηλανδοί χρησιμοποίησαν την τροφή ως «κίνητρο» για να εκπαιδεύσουν 16 αγελάδες να πηγαίνουν…τουαλέτα σε έναν συγκεκριμένο χώρο.

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με αυτά που θα περίμενε κανείς από ένα παιδί τριών ετών, που του μαθαίνουν την ίδια διαδικασία,υποστήριξαν.

Η πρόκληση, για τον Έλιφ, είναι να διευρυνθεί η κλίμακα του πειράματος, να εκπαιδευτούν δηλαδή ολόκληρα κοπάδια βοοειδών. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να γίνει κάποια προσαρμογή ανάλογα με τις συνθήκες κτηνοτροφίας κάθε χώρας.Στη Νέα Ζηλανδία οι αγελάδες συνήθως ζουν ελεύθερες στο ύπαιθρο και όχι σε στάβλους.

Στη Νέα Ζηλανδία παρατηρείται ένα φαινόμενο ασυνήθιστο και ιδιαίτερο για αναπτυγμένη χώρα: το μεθάνιο αντιστοιχεί στο 43,5% των εκπομπών αερίων της χώρας, ποσοστό σχεδόν ίδιο με την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από μορφές ενέργειας από ορυκτές πηγές. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η οικονομία της χώρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία.

Πηγή: parapolitika.gr