Στη σφαίρα του παραλογισμού κινούνται πλέον οι ανακοινώσεις που εκδίδει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προκειμένου να συντηρεί την ένταση με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι το Oruc Reis, μαζί με τα τουρκικά πολεμικά πλοία, πλέει σε ύδατα που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της Άγκυρας.

Ειδικότερα, μετά την ισχυρή ομόφωνη στήριξη της Ελλάδας από τη Σύνοδο των χωρών του Νότου (MED7), εμφανώς εκνευρισμένη, η τουρκική ηγεσία προχωρεί σε σπασμωδικές κινήσεις. Αφού κατήγγειλε ως «προϊόν προκατάληψης» την τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι προειδοποίησαν χθες, Πέμπτη, την Αγκυρα για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της εξαιτίας των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο, έσπευσε να ζητήσει την… απόσυρση των ελληνικών πολεμικών πλοίων γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.

Λίγο αργότερα προχώρησε σε έκδοση νέας NAVTEX, με την οποία δέσμευσε περιοχή βόρεια της Κύπρου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

 «Τα ερευνητικά σκάφη ORUÇREİS και BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, τα οποία συνεχίζουν τις σεισμικές τους δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, και τα τρυπάνια YAVUZ και FATİH, συνεχίζουν να συνοδεύονται και να προστατεύονται από τις Ναυτικές Δυνάμεις μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι τη νέα NAVTEX δεσμεύει περιοχή βόρεια της Κύπρου για άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ στη δεσμευμένη περιοχή περιλαμβάνεται και μέρος από τα Κατεχόμενα, τα οποία θα λειτουργήσουν ως βάση της άσκησης αυτής του τουρκικού στόλου.

Πηγή: parapolitika.gr