Τρία γκάλοπ δείχνουν αυτοδυναμία ΝΔ με 157-163 έδρες

Σύγκλιση ως προς την ευρεία επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, Pulse, Marc και Μetron Analysis
, ενώ εντοπίζονται μικρές αλλαγές σε σχέση με τις πρώτες εκλογές στις πρώτες δύο, την ώρα που η Metron Analysis «δείχνει» οκτακομματική Βουλή με την είσοδο και του ΜεΡΑ25. 

Το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου είναι μεγάλο και στις τρεις εταιρείες. Στις 20,3 μονάδες η Marc, έως και με 21 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η Metron Analysis και η Pulse.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis, κρατά της δυνάμεις της και κινείται πάνω από το 40%, λαμβάνοντας συγκεκριμένα 40,3% (40,8%) στις εκλογές του Μαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει νέα υποχώρηση των ποσοστών του, φτάνοντας στο 19.2% από 20,1% στις εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά των δύο κομμάτων εκτοξεύεται στις 21,1 μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση με 11,1%, ελαφρά χαμηλότερο από το ποσοστό των εκλογών, ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,7%. Με 5% είναι η Ελληνική Λύση, πάνω και από το ποσοστό που πήρε τον Μάιο, ενώ χάνει την 5η θέση από την Πλεύση Ελευθερίας που βρίσκεται στο 5,5%, διπλασιάζοντας το ποσοστό (2,9%) που πήρε την 21η Μαίου. Το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο δείχνουν να παίρνουν τόσο το κόμμα ΝΙΚΗ με ποσοστό 3.,3% όσο και το ΜέΡΑ 25 επίσης με 3,3%. Στο 1,1% μετριέται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ τα κόμμα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό 4,5%.

Με βάση, λοιπόν την εκτίμηση ψήφου, η επόμενη Βουλή θα έχει 8 κόμματα, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία να πετύχει ακόμη πιο άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ektimish

Οι έδρες 

Βλέποντας κανείς τις έδρες που υπολογίζεται ότι θα πάρουν τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία παίρνει 157 έδρες όταν στην προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis με ποσοστό από 48,2% έως 43,8% έπαιρνε 162 έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει 51 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 29 έδρες, το ΚΚΕ 18 έδρες, η Ελληνική Λύση 13 έδρες, η Πλεύρη Ελευθερίας 14 έδρες και από 9 έδρες ΝΙΚΗ και ΜέΡΑ 25.

edres-1

Εκτίμηση ψήφου 

Ως προς την εκτίμηση ψήφου αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία για το κάτω και το πάνω όριο που υπολογίζεται ότι θα πιάσουν τα κόμματα.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ θα κινηθεί από 37,5% έως 43,1%, ελαφρά χαμηλότερα σε σύγκριση με την προ δεκαημέρου έρευνα της ίδιας εταιρείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ 17% και 21,4%, στα ίδια επίπεδα από την προηγούμενη έρευνα.

Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί μεταξύ 9,3% και 12,9%, ενώ το ΚΚΕ θα βρίσκεται μεταξύ 5,3% και 8,1%. Η Ελληνική Λύση μπορεί να βρεθεί στο 3,8% αλλά μπορεί να πάει και στο 6,2%, η ΝΙΚΗ από 2,3% και εκτός Βουλής μέχρι 4,3%.

Σίγουρη κρίνεται η είσοδος στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας που κινείται μεταξύ 4,2% και 6,8%, ενώ το ΜέΡΑ 25 μπορεί να κινηθεί από 2,3% μέχρι 4,3%.

Διαφορετική εικόνα στην πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, πάντως, η εικόνα είναι διαφορετική. Σύμφωνα με την Metron Analysis, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 34,8% (από 35,8% στην έρευνα που έγινε μεταξύ 25-30 Μαίου). Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί εκ νέου φτάνοντας στο 16,6% (από 16,7%), το ΠΑΣΟΚ στο 9,6%, το ΚΚΕ στο 5,8%, η Ελληνική Λύση στο 4,4%, η ΝΙΚΗ στο 2,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 4,7% και το ΜέΡΑ 25 στο 2,8%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 9,9%.

Η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα βρίσκεται εδώ στις 18,2 μονάδες.

Με βάση αυτή την κάρτα έχουμε 6κομματική Βουλή καθώς μένουν εκτός του κόμμα ΝΙΚΗ και το ΜέΡΑ 25, που όμως, ξεπερνούν το 3% με τις αναγωγές.

prothesi_psifou_Metron

Συσπειρώσεις

Ως προς τις συσπειρώσεις των κομμάτων, σύμφωνα με την Metron Analysis η ΝΔ παραμένει σε υψηλά επίπεδα με 92% και οι μετακινήσεις είναι 2% προς ΠΑΣΟΚ και από 1% σε Πλεύση Ελευθερίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Στο 86% έχει ανέβει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως έχει διαρροές 4% προς την Πλεύση Ελευθερίας, 3% προς το ΠΑΣΟΚ, 2% προς το ΜέΡΑ25 και 1% προς το ΚΚΕ. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει διότι χάνει ψηφοφόρους στο κέντρο και στα αριστερά του.

Στο 81% είναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας πέσει 5 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση. Εχει μεγάλες απώλειες προς τη ΝΔ με 9%, προς τον ΣΥΡΙΖΑ με 5% και προς το ΜέΡΑ 25 με 3%.

sispeirosi_Metron

Προτίμηση πρωθυπουργού
 

Στο ερώτημα: «Ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε ποια ή ποιον πολιτικό αρχηγό θα θέλατε για επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας;», προηγείται ο Κυριάκος Μτσοτάκης με 38%Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 15%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 5%, όπως και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3% και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 1%.

Τι λένε οι πολίτες για την αυτοδυναμία 

Σε ποσοστό 59%, δηλαδή έξι στους 10 Ελληνες πιστεύουν ότι από τις εκλογές θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 22% λέει κυβέρνηση συνεργασίας και το 15% ότι θα πάμε σε τρίτες εκλογές.

autodinamia_Metron

Αλλα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης 

Αναφορικά με την πορεία της χώρας μισοί ερωτηθέντες (50%) λένε ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή. Είναι αυξημένο το ποσοστό όσων είναι περισσότερο απαισιόδοξοι.

Το 41% των πολιτών είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα (από 43% στην προηγούμενη έρευνα). Ομως, το 46% είναι πολύ ή αρκετά δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα (από 43% στην έρευνα της ίδιας εταιρείας).

endiaferon_Metron

ikanopoiisi_Metron

simmetoxi_Metron

Επίσης, το 92% (3 μονάδες πάνω) λέει ότι σκέφτεται να πάει να ψηφίσει στις εκλογές και μόλις το 7% ότι δεν θα πάει. Ενδιαφέρον για τις επερχόμενες κάλπες δηλώνει το 89% (πολύ 58% και αρκετά το 31%).

Στο ερώτημα πόσο βέβαιος/η είστε για την επιλογή που θα κάνετε στην κάλπη, το 62% λέει απόλυτα βέβαιοι, το 24% μάλλον βέβαιοι, 9% όχι και τόσο βέβαιοι και το 7% καθόλου βέβαιοι.

poreia_xoras_Metron

Η φορολογία

Ενδιαφέρουσα είναι μια νέα ερώτηση που έχει κάνει η Metron Analysis και αφορά τη φορολογία. Συγκεκριμένα, το ερώτημα είναι: «Tις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για τη φορολογική πολιτική των κομμάτων από όσα έχετε ακούσει πιο κόμμα νομίζετε ότι έχει τις καλύτερες προτάσεις;»

Η Νέα Δημοκρατία λέει το 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 11%, το ΠΑΣΟΚ το 6%, το ΚΚΕ το 4%, η Ελληνική Λύση το 3%, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ 25 το 2% και η ΝΙΚΗ το 1%. Όμως, κανένα κόμμα απαντά το 24%, δηλαδή 1 στους 4 ερωτηθέντες αξιολογεί αρνητικά τa οικονομικά – φορολογικά προγράμματα των κομμάτων.

Η δημοσκόπηση της Pulse

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, με τη Σία Κοσιώνη,  9 στους 10 (91%) όσων ψήφισαν ΝΔ το Μάιο δηλώνουν ότι θα κάνουν την ίδια επιλογή και τώρα
, ενώ ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ψηφίσει και πάλι το 80% εκείνων που έκαναν τη συγκεκριμένη επιλογή το Μάιο. ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δηλώνει ότι θα ξαναψηφίσει το 77% των ψηφοφόρων του κόμματος στις εκλογές του Μαϊου. 

Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τις 21 μονάδες, καθώς στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ λαμβάνει 39% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την Pulse η επόμενη βουλή θα είναι επτακομματική, με την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και τη ΝΙΚΗ να επιτυγχάνουν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

Σχεδόν 3 στους 4 ψηφοφόρους (73%) όλων των κομμάτων σκέφτονται να ψηφίσουν ό,τι ψήφισαν και στις 21 Μαϊου, ενώ το 14% δηλώνει ότι θα κάνει άλλη επιλογή. Το 3% απαντά ότι ίσως δεν πάει να ψηφίσει αυτή τη φορά, ενώ στο 10% είναι εκείνοι που επιλέγουν «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στο σενάριο που επεξεργάστηκε η Pulse για την κατανομή των αναποφάσιστων, η ΝΔ λαμβάνει 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,5, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12%, το ΚΚΕ 7, 4,5% η Πλεύση Ελευθερίας και από 4% η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ. Σε ό,τι αφορά τις έδρες, με βάση το σενάριο, αυτές κατανέμονται ως εξής: 163 για τη ΝΔ, 52 για τον ΣΥΡΙΖΑ, 32 για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 19 για το ΚΚΕ, 12 για την Πλεύση Ελευθερίας και από 11 έδρες για την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται περισσότερο σε σχέση με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Μαϊου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ λαμβάνει 39%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,5% και το ΚΚΕ 6,5%. Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 4%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και η ΝΙΚΗ με 3,5%

To 82% απαντά «σίγουρα ναι» στην ερώτηση «θα πάτε να ψηφίσετε», ενώ το 10% απαντά «μάλλον ναι», ενώ «όχι» (μάλλον όχι 2% και σίγουρα όχι 2%) απαντά το 4%.

Το 98% των προτιθέμενων να φηφίσουν ΝΔ δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 96% και 94% για το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

Το 73% σκέφτεται να ψηφίσει το ίδιο κόμμα που ψήφισε στις 21 Μαϊου, το 14% να ψηφίσει άλλο κόμμα, ίσως δεν ψηφίσω λέει το 3%, ενώ δεν ξέρω σίγουρα/ δεν απαντώ λέει το 10%.

Το 91% όσων ψήφισαν ΝΔ τον Μάιο λένε ότι θα ξαναψηφίσουν ΝΔ, το 6% λέει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα

Το 80% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο λένε ότι θα ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, το 15% λέει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα

Το 77% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το Μάιο λένε ότι θα ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 18% λέει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα

Ενας στους πέντε (22%) λέει ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση πάση θυσία αν δεν προκύψει αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου, το 31% θέλει νέες εκλογές το συντομότερο, ενώ προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει τότε να προσφύγουμε εκ νέου στις κάλπες, επιλέγει το 39%.

Η δημοσκόπηση της Marc

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα προκύπτουν από την τελευταία δημοσκόπηση της Marc, που παρουσιάστηκαν σήμερα (13/06) στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1. Η ΝΔ, σύμφωνα με την έρευνα, κινείται από 39% ως 43,4%, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργείται ένα σκηνικό άνετης αυτοδυναμίας.

Την ίδια ώρα, το 43% – σύμφωνα με την Marc – δηλώνει ότι θα ήθελε να προκύψει μία τέτοια κυβέρνηση της ΝΔ από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μάλιστα, οι αναλυτές της εταιρείας παρουσίασαν ένα σενάριο με τη ΝΔ να παίρνει 161 έδρες

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται από 18% ως 21,6%, το ΠΑΣΟΚ από 10% ως 12,8%, το ΚΚΕ από 6,2% ως 8,4%, η Πλεύση Ελευθερίας από 4,4% ως 6,2%, η Ελληνική Λύση από 3,1% ως 4,9% και τη Νίκη από 2,4% ως 4%

Με βάση τα παραπάνω, ενδεχομένως η Βουλή να είναι εξακομματική, με την είσοδο μόνον του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αφού το κάτω όριο της Νίκης είναι στο 2,4%.

Η κυριαρχία Μητσοτάκη καταγράφεται στο επίπεδο της «ταύτισης» των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με την Marc, το 39,4% δηλώνει ότι συμφωνεί με τις προτάσεις του πρώην πρωθυπουργού. Tο αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα καταγράφηκε στο 17,2% και για τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 8,9%.

Τα υπόλοιπα ευρήματα της Marc