Κορυφώνεται η κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, την ΑΔΕΔΥ και τα συνδικαλιστικά σωματεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με τους εργαζόμενους των Ταμείων να μην κάνουν βήμα από το αίτημά τους για απεμπλοκή των ιδιωτών στις διαδικασίες απονομής συντάξεων.

Η ΑΔΕΔΥ και οι δύο ομοσπονδίες εργαζομένων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, τις προηγούμενες ημέρες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να «παγώσει» άμεσα, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας για «τον καθορισμό των προϋποθέσεων, κανόνων, διαδικασίας και λοιπών θεμάτων για την πιστοποίηση επαγγελματιών.

Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα, καθώς θέλει να αξιοποιήσει όσα «όπλα» έχει στη φαρέτρα του προκειμένου να λύσει επιτέλους τον «γρίφο» των εκκρεμών συντάξεων.

Μάλιστα, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, ο υπουργός άσκησε δριμεία κριτική στους συνδικαλιστές, τονίζοντας ότι το αίτημα της προσφυγής της ΑΔΕΔΥ και δυο ομοσπονδιών του e-ΕΦΚΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι να σταματήσει η προσπάθεια για την πιστοποίηση των δικηγόρων και λογιστών που θα εμπλακούν στην διαδικασία απονομής συντάξεων.

Εν συνεχεία, ο κ.Χατζηδάκης τόνισε πως η ΑΔΕΔΥ θέλει οι συντάξεις να βγαίνουν από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ ενώ είπε πως βούληση της κυβέρνησης είναι η γρήγορη απονομή των συντάξεων.Ο υπουργός συμπλήρωσε πως το 2020 υπήρξε καλύτερος συντονισμός και εκδόθηκαν 30% περισσότερες συντάξεις.

Στο ίδιο κλίμα μίλησε και χθες, Πέμπτη, στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας πως «η ΑΔΕΔΥ και οι δυο ομοσπονδίες από τον e-ΕΦΚΑ προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη εναντίον ενός μέτρου που εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους».

Πρόσθεσε δε, ότι «οι συνδικαλιστές που καταφεύγουν σε αυτές τις μεθόδους δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να απαξιώνονται οι ίδιοι», ενώ σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι ότι «δεν πρόκειται να φοβηθούμε παρωχημένες καταδικασμένες συνδικαλιστικές λογικές των δεκαετιών του ’80 και του ’90. Είμαστε στο 2021 και η κυβέρνηση αυτή θέλει να τιμήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της».

Συνδικαλιστικά στελέχη από την πλευρά τους, τονίζουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κάνει ένα ακόμη βήμα προς την άλωση του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και ξεκαθαρίζουν ότι για να λυθεί το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις και υλικοτεχνικές υποδομές.

Σε αυτό το πολεμικό κλίμα, ο διοικητής του ΕΦΚΑ έκανε ακόμη ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της σύμπραξης του υπερταμείου με τους ιδιώτες, υπογράφοντας την πολυαναμενόμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από δικηγόρους και λογιστές-φοροτεχνικούς για να συμμετάσχουν στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης και στη συνέχεια, μετά τη διενέργεια εξετάσεων, να ενταχθούν στο ειδικό μητρώο πιστοποιημένων.

Από τις 26 Ιουλίου οι αιτήσεις των ιδιωτών λογιστών και δικηγόρων
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αριθμός των πρώτων πιστοποιημένων ανέρχεται 180 και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικό αίτημα στις διαδικτυακές πλατφόρμες olomeleia.gr και oe-e.gr κατά το χρονικό διάστημα από 26/7/2021 έως 30/7/2021.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα μέλη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τριετή τουλάχιστον άσκηση δικηγορίας και λογιστές –φοροτεχνικοί, κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας Α΄ τάξης.

Στο αίτημά τους οι επαγγελματίες πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο, e-mail) τα οποία και θα αναγράφονται στο μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών μετά την επιτυχή πιστοποίησή τους, τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και τον τραπεζικό λογαριασμό με αριθμό ΙΒΑΝ, στον οποίο θα εμφανίζονται ως πρώτοι δικαιούχοι.

Οι ιδιώτες θα λειτουργούν ως επιταχυντές, ενώ παράλληλα θα λύνουν θέματα που αφορούν τον χρόνο ασφάλισης, τον υπολογισμό οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου, την έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης, την σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Παράλληλα, θα συντάσσουν σχέδιο πράξης διακανονισμού οφειλών, ενώ θα μπορούν να διαπιστώνουν οφειλόμενες εισφορές (για τους μη μισθωτούς) και να εκδίδουν σχετικές βεβαιώσεις.