Ηχηρό μήνυμα Μπάιντεν σε Ερντογάν

Νέο… πατατράκ για την Τουρκία, καθώς οι ΗΠΑ ενημέρωσε την Άγκυρα ότι η χώρα θα μείνει εκτός  προγράμματος συμπαραγωγής των μαχητικών F-35.

Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή είναι ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα των ΗΠΑ και του Τζό Μπάιντεν προς τον Ερντογάν, μετά την παραλαβή των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων  S-400. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την πληροφορία, αλλά δεν διευκρίνισε τον τρόπο που θα ενημερωθεί το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από την συμπαραγωγή των F35 αλλάζει όλο το εξοπλιστικό πρόγραμμα της τουρκικής αεροπορίας, που συμμετείχε στο πρόγραμμα συμπαραγωγής (JSF) και στόχευε στην παραλαβή 100 F-35. Επίσης, θεωρείται πως δημιουργεί τεράστιο κενό για τις μελλοντικές ανάγκες. Από το 2018, η Ουάσιγκτον είχε «παγώσει» την παράδοση των F-35 στην Τουρκία και 6 από αυτά θα αγοραστούν και θα παραληφθούν από το Πεντάγωνο. Η Τουρκία συμμετείχε στην παραγωγή του συγκεκριμένου μαχητικού με 1.005 ανταλλακτικά. Μεγάλο μέρος της συμμετοχής των τουρκικών εταιρειών στη συμπαραγωγή είχε ήδη «παγώσει».

Πηγή: parapolitika.gr