Οι εικόνες έχουν προκαλέσει παγκόσμια φρίκη και αποτροπιασμό

«Πρόκειται για γενοκτονία», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στις σοκαριστικές εικόνες με τα πτώματα αμάχων στην Μπούσα.

Οι εικόνες έχουν προκαλέσει παγκόσμια φρίκη και αποτροπιασμό.

Μετά από ώρες, αφότου οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Μπούσα, η φρίκη αποκαλύφθηκε. 20 άνδρες, άμαχοι, κάποιοι με δεμένα χέρια στην πλάτη, βρέθηκαν νεκροί με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού σε δρόμο της ουκρανικής κωμόπολης κοντά στο Κίεβο, που από την αρχή της ρωσικής εισβολής έως και πριν δυο μέρες έγινε το επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις.


Οι μαρτυρίες για τις ρωσικές θηριωδίες, ήρθαν στο φως, την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις της Ρωσίας αποσύρονται από περιοχές κοντά στο Κίεβο, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια περικύκλωσης της πρωτεύουσας.

«Πτώματα εκτελεσμένων ανθρώπων εξακολουθούν να βρίσκονται στην οδό Γιαμπλούσκα στην Μπούσα. Τα χέρια τους είναι δεμένα πίσω από την πλάτη τους με λευκά κουρέλια, πυροβολήθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους. Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τι είδους ανομία διέπραξαν εδώ», δήλωσε το Σάββατο στο Reuters ο δήμαρχος της Μπούσα Ανατόλι Φεντόρουκ.

«Ένας βρισκόταν στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα ποδήλατο, άλλοι είχαν κοντά τους σακούλες με προμήθειες. Ένας άλλος άνδρας βρέθηκε με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη του», μετέφεραν οι ανταποκριτές του AFP που ήταν οι πρώτοι που μετέδωσαν τη φρίκη της Μπούσα.

Ο τεράστιος ομαδικός τάφος στη Μπούσα με περίπου 300 αμάχους νεκρούς

Την ίδια ώρα ένας ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στην Μπούσα. Τα πτώματα θάφτηκαν για πρώτη φορά στον τάφο, στον χώρο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα και των Πυροβομβανόχων Αγίων Πάντων, τις πρώτες ημέρες του πολέμου, δήλωσαν κάτοικοι στο CNN. Οι κάτοικοι δήλωσαν στο CNN ότι περίπου 150 άνθρωποι είναι θαμμένοι εκεί. Ο δήμαρχος της Μπούσα δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 300 θύματα θαμμένα στον εν λόγω τάφο.

«Αυτό είναι γενοκτονία»

«Πρόκειται για εξόντωση ολόκληρου του έθνους και του λαού. Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας. Έχουμε περισσότερες από 100 εθνικότητες. Πρόκειται για καταστροφή και εξόντωση όλων αυτών των εθνικοτήτων», δήλωσε ο Ζελένσκι την Κυριακή στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS News, όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία πραγματοποιεί γενοκτονία.


Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του την Κυριακή να δοθεί τέλος στα ρωσικά «εγκλήματα πολέμου» και να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι ηγέτες για τις ενέργειες του στρατού. «Αυτό είναι γενοκτονία», είπε. «Θέλω όλοι οι ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να δουν πώς εκτελούνται οι εντολές τους».

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε τους ισχυρισμούς του Κιέβου και υποστήριξε ότι τα πλάνα με τα πτώματα στην Μπούσα ήταν «ψεύτικα», λέγοντας ότι «ούτε ένας κάτοικος της περιοχής δεν υπέστη βίαιες ενέργειες», κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής της Μπούσα.

Πηγή: parapolitika.gr