Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι η «λύση» που υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα

Δεν μπορούν να… χωνέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μία εντυπωσιακή κίνηση, που ακολουθείται σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο, συμβάλλοντας στον έλεγχο της πανδημίας και στην πρόληψη της διασποράς του κοροναϊού στην χώρα μας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός με παρέμβαση του στο θέμα ανέφερε ότι την ώρα που η πανδημία είναι εκτός ελέγχου και το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει λειτουργικά στο Λεκανοπέδιο, η κυβέρνηση δια του κ. Σκέρτσου -και όχι δια του υπουργού Υγείας- εξαγγέλλει δωρεάν αυτοεξέταση των πολιτών για κοροναϊό.

«Αναγνωρίζει δηλαδή έμμεσα ότι είχαν δίκιο όσοι – μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ- εντόπιζαν ως κρίσιμο έλλειμμα στη διαχείριση της πανδημίας την ανεπαρκή επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση στην κοινότητα και τους περιορισμένους διαγνωστικούς ελέγχους στο γενικό πληθυσμό και στις «εστίες υπερμετάδοσης» του ιού (χώροι εργασίας, καταστήματα, κλειστές δομές, σχολεία, ΜΜΜ κλπ)», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ακόμα ότι η «λύση» που υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτό το μείζον πρόβλημα ούτε συμβάλλει στη στοχευμένη πρόληψη της διασποράς καθώς «δεν πρόκειται για μια επιδημιολογική στρατηγική ενισχυμένης επιτήρησης που την εισηγήθηκε κάποιο επιστημονικό όργανο ή αρμόδιος κρατικός φορέας (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ΕΟΔΥ ) για να καλύψει τις ανάγκες αυτής της φάσης, αλλά για πολιτική –επικοινωνιακή απόφαση».

Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θέλοντας, μάλιστα, να αποδομήσει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανέφερε ορισμένα στοιχεία. «1. Η αξιοπιστία των self-test, ειδικά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Είναι άγνωστη η ευαισθησία τους, σίγουρα είναι πολύ μικρότερη από την ευαισθησία των rapid-test που κυμαίνεται στο 70% , και άρα ο κίνδυνος των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και του αντίστοιχου εφησυχασμού είναι πολύ μεγάλος. Είναι εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή άλλο διεθνή φορέα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας; 2. Η ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση τους, 3. Η πρόβλεψη εύχρηστου συστήματος καταγραφής των αποτελεσμάτων που θα διασφαλίζει την έγκαιρη και υποχρεωτική αναφορά στο ΕΟΔΥ, 4. Η διαφάνεια στην προμήθεια των self-test και η διαδικασία χορήγησης τους μέσω των φαρμακείων».

Η Κουμουνδούρου επιμένει ότι είναι προφανές ότι τα self – test δεν είναι η λύση που χρειαζόμαστε σήμερα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας σε επίπεδο κοινότητας. «Μπορούν σίγουρα να έχουν ένα επικουρικό ρόλο αλλά θα είναι τραγικό λάθος να υποκαταστήσουν την ανάγκη μαζικών μοριακών και rapid τεστ, μετά από συνταγογράφηση και αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση της covid-19 και – σε συνδυασμό με την άμεση επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων ης χώρας – η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της αξιόπιστης φροντίδας των ασθενών».