Πιο κοντά από ποτέ η Ελλάδα στο εθνικό όραμα για την επανένωση της ελληνικής κληρονομίας

 Σταδιακά, με δυναμική προοπτική και με διπλωματικές κινήσεις η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χτίζουν» την προοπτική επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχοντας ήδη βάλει στη δημόσια σφαίρα την συζήτηση.

Μέσω των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης, το διαχρονικό αίτημα της επιστροφής φαίνεται ότι κορυφώνεται αυτό το διάστημα, με αναφορές στον διεθνή Τύπο, με προσωπικά αιτήματα στον βρετανό Πρωθυπουργό αλλά και στον Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο κύμα διεθνούς υποστήριξης, η οποία  αποτελεί και μέρος της πίεσης, αλλά και του οδικού χάρτη για μία συμφωνία με το Λονδίνο.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή στην βρετανική Telegraph μίλησε για μια νέα εποχή όσον αφορά στις επιστροφές κειμηλίων, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας. Έκανε λόγο για νέα δυναμική που διαμορφώνεται ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο επαναπατρισμός ενός σημαντικού θραύσματος του Παρθενώνα από τη Σικελία στην Αθήνα δείχνει ότι «χτίζεται μομέντουμ» προς τον τελικό επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο, αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ αυτού που συμβαίνει τώρα (με το Ιταλικό Μουσείο) και αυτού που θα μπορούσε να συμβεί με το Βρετανικό Μουσείο» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στην Telegraph, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι η Ελλάδα «συνθέτει το παζλ» και η συμφωνία που συνήφθη με ένα ιταλικό μουσείο (σ.σ το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο) θα μπορούσε να αποτελέσει προσχέδιο για μια συμφωνία με τη Βρετανία.

Μενδώνη για τις προσπάθειες της κυβέρνησης 

Με ανακοίνωσή της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να γίνει το όραμα της Μελίνας πραγματικότητα» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, ενώ επισήμανε την σχετική απόφαση της UNESCO ενω υπογράμμισε πως «εμείς είχαμε και έχουμε μια μόνιμη στάση που λέει ότι είναι προϊόν κλοπής».

 Στροφή από τον βρετανικό Τύπο

Mε ένα άρθρο υποστήριξης στο μείζον ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα οι Times τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας με αφορμή το εν λόγω ζήτημα.

Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι επί 50 χρόνια στήριζαν την απόφαση της κυβέρνησης και του βρετανικού μουσείου στη διατήρηση αυτών στη χώρα, κάτι που όπως αναφέρουν τώρα δεν αποτελεί κάτι το οποίο συμφωνούν.

«Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστραφούν», αναφέρουν σε άρθρο τους με τίτλο: «Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά».

Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρεται και στη συμφωνία της Ιταλίας να δανείσει στην Ελλάδα ένα μαρμάρινο θραύσμα της θεάς Άρτεμης το οποίο είχε κλαπεί όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν μια γενναιόδωρη χειρονομία όταν η Βρετανία χρειάζεται να αναθερμάνει τις ευρωπαϊκές φιλίες», τονίζεται σε άλλο σημείο του άρθρου.

Το “μπαλάκι” από την Ντάουνινγκ Στριτ πέρασε στο βρετανικό μουσείο

Στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και στο σχετικό άρθρο των Times του Λονδίνου, που στηρίζει την επιστροφή των Γλυπρών στην Αθήνα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. 

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στα μέσα Νοεμβρίου ήταν στο Λονδίνο, επαναδρομολόγησε το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Και στη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για μια προσπάθεια που δεν έχει τον χαρακτήρα ενός “πυροτεχνήματος”. Και έγινε κατορθωτό μετά από εκείνη την επίσκεψη να γίνει μια σημαντική μετατόπιση και της στάσης της βρετανικής κυβέρνησης. Ο κ. Τζόνσον, μέχρι πρότινος, ήταν αρνητικός και θεωρούσε ότι τα Γλυπτά έπρεπε να μείνουν στο βρετανικό μουσείο γιατί νομίμως αποκτήθηκαν» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λονδίνο, το “μπαλάκι” από την Ντάουνινγκ Στριτ πέρασε στο βρετανικό μουσείο, δηλαδή η βρετανική κυβέρνηση έπαψε να έχει θέση που ήταν αρνητική και είπε ότι ήταν θέμα του μουσείου. Και τώρα, μετά και τη δημοσιότητα που πήρε η εκδήλωση για την επιστροφή ενός θραύσματος από το Παλέρμο στο Μουσείο της Ακρόπολης, βλέπουμε μια σημαντική μεταστροφή της ποιο παραδοσιακής και βαρύνουσας εφημερίδας του Λονδίνου που γίνεται ο μεγαλύτερος συνήγορος της επανένωσης των Μαρμάρων, με ένα κείμενο το οποίο δεν θα το έγραφε ούτε ο πιο ένθερμος Έλληνας θιασώτης αυτής της επιστροφής. Αυτό δεν σημαίνει ότι έκλεισε το θέμα, αλλά είναι ένα καλό βήμα. Δεν είναι τόσο νομικό το ζήτημα όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά αξιακό και πολιτικό», εξήγησε ο κ. Τασούλας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Μάλιστα εκτίμησε ότι η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις με κόστος πολιτικό και «πρέπει να τη δούμε και με μια ματιά που δεν έχει ποδοσφαιρική ορολογία. Δεν είναι ένα ματς που ο ένας θα νικήσει και ο άλλος θα χάσει. Νομίζω ότι αν ολοκληρωθεί αυτό το θέμα, θα ανεβάσει σημαντικά το γόητρο της Αγγλίας. Τολμώ να πω ότι είναι για την Ελλάδα ένα θέμα τεράστιας εθνικής και πολιτισμικής σημασίας, αλλά είναι και για την Αγγλία εξίσου».

Ο κ. Τασούλας εξέφρασε την άποψη ότι τυχόν επιστροφή των μαρμάρων «θα είναι και μια νίκη της Αγγλίας, υπό την έννοια ότι μια τέτοια χειρονομία ταιριάζει σε ένα κράτος, σε ένα έθνος, σε μια κυβέρνηση και σε ένα μουσείο που αντιμετωπίζουν το θέμα της επανένωσης των γλυπτών με μια νοοτροπία εντελώς υπερβατική και “αριστοκρατική” με την καλή έννοια. Θα είναι πολύ σημαντική κίνηση και για το γόητρο της Μεγάλης Βρετανίας».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, υπάρχουν κάποια σοβαρά ίχνη καλής έκβασης και μεταστροφής όχι μόνο της βρετανικής κοινής γνώμης η οποία υπήρξε γενικώς συμπαθούσα προς την επανένωση των γλυπτών. «Τώρα το πράγμα φαίνεται πολύ πιο αισθητό και αυτό εντόπισαν και οι “κεραίες” των Times και συντάχθηκαν με αυτό το εντυπωσιακό κύριο άρθρο». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι μπορεί στη μετάφραση να αποδόθηκε ως επιτακτική η ανάγκη επιστροφής των Μαρμάρων, αλλά η λέξη που χρησιμοποίησε ο συντάκτης στον τίτλο του άρθρου, έχει και άλλη ερμηνεία και μπορεί να αποδοθεί και ως «ακαταμάχητη».

«Δηλαδή είναι ένα στάδιο πιο πάνω από το επιτακτικό, η υπόθεση είναι ακαταμάχητη. Αυτή είναι η έννοια που ήθελε να δώσει ο συντάκτης του κειμένου», εκτίμησε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Είναι μια εφημερίδα που εκδίδεται από το 1785, δηλαδή περίπου 2,5 αιώνες και έχει μια κυκλοφορία της τάξεως των 15 εκατομμυρίων φύλλων το μήνα, γύρω στο μισό εκατομμύριο φύλλα την ημέρα. Θεωρείται ότι εκφράζει τους ηγετικούς κύκλους της Αγγλίας, συνεπώς ήταν μια σημαντική μεταστροφή. Ήταν μια σαφής θέση που είχε και στοιχεία υψηλής αυτοκριτικής, καθώς παραδέχονται ότι στήριξαν για 50 χρόνια τη βρετανική κυβέρνηση στο θέμα της παραμονής των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά τώρα οι καιροί άλλαξαν και πρέπει να προσαρμοστούν, και συνεπώς πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, χωρίς “παιχνιδάκια” για να επιστραφούν στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Ο κ. Τασούλας έκανε ιδιαίτερη έμφαση στο παράδειγμα που επικαλείται η εφημερίδα για να διευκολύνει το κοινό στην Αγγλία να καταλάβει ότι ένα έργο τέχνης είναι διαμελισμένο, ότι δηλαδή δεν είναι ενιαίο, ακέραιο. Όπως είπε, ο αρθρογράφος καλεί τους αναγνώστες να φανταστούν ότι μπορεί κάποιος να αφαιρέσει τον «Άμλετ» από τον τόμο με τα Άπαντα του Σαίξπηρ – που περιλαμβάνει 36 έργα και εκδόθηκε μετά τον θάνατο του Άγγλου συγγραφέα το 1623 – και να ισχυριστεί ότι μετά την αφαίρεση αυτού του έργου, αυτό θα είναι κανονικό. «Ε, δεν θα είναι κανονικό. Είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα για να δείξει τη σημασία της αποκατάστασης της ακεραιότητας σε ένα σημαντικό πολιτιστικό αγαθό», σημείωσε.

«Μου θυμίζει ένα παλαιότερο παράδειγμα ενός Άγγλου πολιτικού, ο οποίος ήταν και αυτός υπέρ της επιστροφής, και είχε καλέσει τους συμπατριώτες του να φανταστούν το άγαλμα του Νέλσον στην πλατεία Τραφάλγκαρ να είναι μέχρι τη μέση, δηλαδή να είναι τα πόδια του και να λείπει ο κορμός. Αυτό ακριβώς δείχνει και το σημείο στο οποίο φαίνεται να βρίσκεται τώρα το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.