Η Αθήνα επιδιώκει να στενέψει τα περιθώρια των τουρκικών ελιγμών

Πληθαίνουν οι ελληνικές ενέργειες για να ανακοπούν οι τουρκικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα με τα γεωπολιτικά πιόνια στα οποία η Άγκυρα έχει μετατρέψει πρόσφυγες και μετανάστες.

Μετά τον ορισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας για συγκεκριμένες εθνικότητες, η ελληνική παρέμβαση στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων ζητά ευρωπαϊκή παρακολούθηση στην τήρηση των τουρκικών υποχρεώσεων για: καταπολέμηση των δικτύων των λαθροδιακινητών, αποτροπή των ροών και αποδοχή των επιστροφών.

Όπως δήλωσε ο Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης: «Πρέπει να βρούμε τρόπους για μειώσουμε τη μεταναστευτική πίεση προς την Ε.Ε., μειώνοντας τις πρωτογενείς και τις δευτερογενείς ροές και να προστατεύσουμε τα κοινά σύνορά μας».

Η Αθήνα επιδιώκει να στενέψει τα περιθώρια των τουρκικών ελιγμών, υποστηρίζοντας τη διεύρυνση του πεδίου επιχειρησιακής δράσης της FRONTEX εκτός ευρωπαϊκών υδάτων και τη συνεργασία του οργανισμού και με άλλες χώρες όπως η Τουρκία. Ταυτόχρονα η ελληνική διπλωματία προσθέτει διαρκώς ψηφίδες στο μωσαϊκό της συνεργασίας με τον Αραβικό Κόσμο.

«Να διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και να είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τον ομόλογό του Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγέντ να δηλώνει: «Ελπίζω να συνεχίζουμε την προσωπική φιλία αλλά και τη στρατηγική σχέση».

Ο Νίκος Δένδιας για τέταρτη φορά τους τελευταίους 23 μήνες ταξιδεύει στα ΗΑΕ, και στο επίκεντρο των επαφών του, βρίσκονται η πορεία της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας, στο φόντο που δημιουργεί η συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, καθώς επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και την επίσκεψη Τσαβούσογλου.

Στον αντίποδα Άγκυρα και Κατεχόμενα, εξακολουθούν να υποδαυλίζουν το κλίμα ενόψει και της νέας πενταμερούς για το κυπριακό.

Ο επικεφαλής της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε: «Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν έκλεισε την πόρτα. Πρέπει να επανεξεταστούν οι παράμετροι του ΟΗΕ για την Κύπρο».

Επιμένουν όμως προκλητικά και στον ουρανό του Αιγαίου, με την τουρκική πολεμική αεροπορία να πραγματοποιεί διψήφιο αριθμό παραβιάσεων για ακόμη μια ημέρα.