Σημαντικά μηνύματα για την πολιτική εικόνα στη χώρα, τις τάσεις, τις εκλογές, αλλά και τα θέματα της υγείας μετά την πρωτοφανή πανδημία, καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega.

Στο πολιτικό πεδίο και αυτή η δημοσκόπηση καταγράφει το μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 19,4 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα σαρωτικά εξακολουθούν να είναι τα ποσοστά της κοινής γνώμης υπέρ της κυβέρνησης και του χειρισμού της υγειονομικής κρίσης, με ποσοστό που φτάνει το 84%.

 Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 40,3% έναντι 42,5% έχει χάσει δηλαδή περί τις 2,2 μονάδες.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του βρίσκεται στο 20,9% έναντι 21,4% τον Απρίλιο, δηλαδή χάνει μόλις 0,5 μονάδες.

 Στην τρίτη θέση με ποσοστό 5,1% (από 5% τον Απρίλιο) βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ που δεν μπορεί να αποκομίσει κέρδη από τις απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων.

 Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,6% (από 4,7%), η Ελληνική Λύση με 2,6% από 2,9%. Κάτω από το 3% βρίσκεται το ΜΕΡΑ 25 με 2,5% (από 3,2%) και τέλος η Χρυσή Αυγή είναι στο 1,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 7,9% ενώ δεν θα ψηφίσει το 7,2% των ερωτηθέντων.

 Ως προς την αξιολόγηση των δύο πρώτων κομμάτων, 6 στους 10 (63%) εκφράζει θετική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης και το 30% αρνητική.

 Ο πρωθυπουργός λαμβάνει 68% θετικές γνώμες και 26% αρνητικές.

 Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Μόλις 21% έχει θετική εντύπωση ενώ 7 στους 10 (69%) αρνητική. Μάλιστα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει από το 61% που ήταν πριν από ένα μήνα.

 Χειρότερη είναι η εικόνα που έχουν οι πολίτες για τον Αλέξη Τσίπρα. Το 65% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι στιγμής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πριν ένα μήνα οι αρνητικές απόψεις ήταν στο 56%.

 Θετική άποψη έχει το 25%, δηλαδή ένας στους 4 από 33% τον Απρίλιο.

 Η πολιτική εμπιστοσύνη βρίσκεται χαμηλά, στο 4,3 από 4,6 στην προηγούμενη έρευνα, ενώ η κοινωνική εμπιστοσύνη είναι στο 5,9 από 6.

 Δημοτικές των πολιτικών αρχηγών:  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει το 67% των θετικών γνωμών ενώ έχει και 32% αρνητικές γνώμες. Εχουμε αύξηση μονάδες στις αρνητικές γνώμες σε σχέση με τον Απρίλιο.

 Δεύτερη σε δημοφιλία αρχηγός είναι η Φώφη Γεννηματά με 40% θετικές γνώμες και 56% αρνητικές. Στην προηγούμενη έρευνα τα ποσοστά ήταν 44% και 54% αντίστοιχα.

 Ο Αλέξης Τσίπρας έχει 38% θετικές (42% τον Απρίλιο) και 61% αρνητικές γνώμες (από 57%).

 Ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 32% θετικές γνώμες, 60% αρνητικές, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 23% θετικές και 75% αρνητικές και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 20% θετικές και 74% αρνητικές.

 Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης είναι στο 52% σταθερά, ο Αλ. Τσίπρας στο 17%.

 Γενικά, τα πολιτικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι πολίτες δείχνουν κουρασμένοι από το lockdown, τον φόβο της πανδημίας αλλά και την ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Αυτή την οργή και το φόβο τον δείχνουν με την υποχώρηση της αποδοχής των κομμάτων και των πολιτικών της πρώτης γραμμής.

 Αν και η ΝΔ δείχνει πανίσχυση, έχει αρχίσει να έχει «διαρροές» στις δυνάμεις της. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει, δεν μπορεί να περάσει το μήνυμά του, ότι άλλαξε, ότι μπορεί να ξαναδιεκδικήσει την εξουσία ενώ τα μικρότερα κόμματα βολοδέρνουν σε χαμηλά επίπεδα.

 Σενάρια εκλογών

Το συντριπτικό 84% λέει όχι ενώ μόλις το 13% είναι υπέρ. Ανά ηλικία οι άνω των 65 ετών λένε όχι σε ποσοστό 93%, που είναι και το μεγαλύτερο και θα πρέπει να το προσέξουν όσοι εισηγούνται κάλπες.

 Τα μεγάλα προβλήματα

 Το 41% λέει ότι η οικονομία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Δέκα μονάδες πάνω από τον Απρίλιο που ήταν στο 31%.

 Η ιατρική περίθαλψη – Επιδημία του κοροναϊού, υποχωρεί σημαντικά. Στο 20% από 40% πριν από ένα μήνα.

 Η ανεργία είναι στο 14% από 9% τον Απρίλιο και τέλος το Προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι για το 7% το μεγαλύτερο πρόβλημα.

 Στο ερώτημα αν η χώρα κινείται σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, το 64% λέει προς τη σωστή (από 76% τον Απρίλιο) ενώ το 25% λέει σε λάθος κατεύθυνση (16% τον Απρίλιο).

 Η άποψη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει αρνητική. Συγκεκριμένα, το 53% έχει αρνητική άποψη, έναντι 40% θετική.