Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 33,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, το Κίνημα Αλλαγή 11,6%

Με διψήφια διαφορά προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα της το βαρόμετρο Δεκεμβρίου της ΚΑΠΑ Research. 

Στη μέτρηση η Νέα Δημοκρατία καταγράφει απώλειες, που εξηγούνται από την κυβερνητική κόπωση, ωστόσο από αυτές τις απώλειες δεν επωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται ενισχυμένο, στον απόηχο των εσωκομματικών εκλογών.

Σύμφωνα με την ΚΑΠΑ Research στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 33,8% (από 36,7% ), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% (23,6%), το Κίνημα Αλλαγής 11,6% από 6,2%), το ΚΚΕ 6% ( 5%), η Ελληνική Λύση 3,7% (3,6%), το Μέρα 25 3% από 2,8%). Οπως φαίνεται η ΝΔ χάνει σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός και η διαφορά βρίσκεται στις 10 μονάδες.

Σημαντικό είναι το στοιχείο του σχεδόν διπλάσιου ποσοστού που λαμβάνει το ΚΙΝΑΛ, ως αποτέλεσμα προφανώς των εσωκομματικών εξελίξεων με την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

parastasi_nikis

Σημειώνεται ότι οι επιλογές “Λευκό/Ακυρο””, “Δεν έχω αποφασίσει και “Δεν θα ψήφιζα”, συγκεντρώνουν το 13,9%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία τον Νοέμβριο του 2020 η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε ποσοστό στο 37,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,4%.

Στην παράσταση νίκης και στο ερώτημα “ανεξάρτητα από το κόμμα που θα ψηφίζατε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο στις επόμενες εκλογές;” το 61% απαντά ΝΔ, 21% ΣΥΡΙΖΑ και 4% άλλο κόμμα.

Αξιες αναφοράς είναι οι απαντήσεις που αφορούν τις προτιμήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς που κατά τη γνώμη τους είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Η δημοσκόπηση για τον Δεκέμβριο εντάσσει έναν νέο “παίκτη” ο οποίο προέκυψε μετά το αποτέλεσμα τον εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής.

eklogi_androulaki

Παρά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη αρχηγία του ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως παραμένει το δίπολο Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας με ποσοστά 39% και 23% αντίστοιχα, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 9%. Από 3% συγκεντρώνουν ο πρόεδρος του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας 3%, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάννης Βαρουφάκης. Ο “Κανένας” συγκεντρώνει το ποσοστό του 15%. Στο ερώτημα της Καπα “μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, ποιος είναι κατά τη γνώμη σας καταλληλότερος για πρωθυπουργός;” τα ποσοστά είναι στο 42% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και 26% για τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο “Κανένας” συγκεντρώνει 30%.

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα σχετικά με τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και αφορά όσους θα αποφασίσουν για την τελική ψήφο τους μετά την προκήρυξη των εκλογών (28%). Στο ερώτημα μεταξύ “ποιων κομμάτων ταλαντεύεται;” το μεγαλυτερο ποσοστό 24% ταλαντεύεται μεταξύ Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ και το 16% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Μόλις το 3% απαντά μεταξύ “Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ”.

Το πολυπόθητο κέντρο της κάλπης

Στο επίκεντρο της δημοσκόπησης μπαίνει η μάχη του λεγόμενου κέντρου μετά και της εκλογές στο ΚΙΝΑΛ όπου στο ερώτημα της ΚΑΠΑ “Εσείς ποιον από τους παρακάτω θεωρείτε καλύτερο εκφραστή του κεντρώου χώρου σήμερα;” το 33% απαντά τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, το 28% τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και το 20% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Το 68% της δεξαμενής της ΝΔ απαντά ως προς τον “καλύτερο εκφραστή του κεντρώου χώρου σήμερα” τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρα υποχωρεί στο 3% και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο 17%. Από την δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ως καταλληλότερος συγκεντρώνει 50%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 9% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 23%. Από το ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει ποσοστό 73%, ο Αλέξης Τσίπρας 6% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης 9%.

kentro

Με τις κάλπες στις εσωκομματικές να έχουν κλείσει μόλις λίγα 24ωρα, η δημοσκόπηση κάνει το πρώτο κρας τεστ μεταξύ των αρχηγών και βάζει “απέναντι” τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στο ερώτημα “ ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ποιον θεωρείτε καλύτερο εκφραστή του χώρου της Κεντροαριστεράς σήμερα;” το 51% απαντά τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 35% τον Αλέξη Τσίπρα.

καταλληλοτητα-1024x573

Σχετικά με τις προτιμήσεις ανα κόμμα, στο ερώτημα της ΚΑΠΑ “ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ποιον θεωρείτε καλύτερο εκφραστή του χώρου της Κεντροαριστεράς σήμερα;” το 79% από τη δεξαμενη του ΣΥΡΙΖΑ απαντά τον Αλεξη Τσίπρα, 15% συγκεντρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης,. Από τη δεξαμενή της ΝΔ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 76% και ο Αλέξης Τσίπρας 8%. Από τη δεξαμενη του ΚΙΝΑΛ ο Νικος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 88% και ο Αλέξης Τσίπρας 11%. Από το ΚΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 40% και 35% ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΕΚΦΡΑΣΤΗς-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-1024x572

Πώς απαντούν οι πολίτες στο ερώτημα για τις αλλαγές που τυχόν να φέρει στο πολιτικό σκηνικό το ΚΙΝΑΛ. Στο ερώτημα “εσείς θέλετε να ενισχυθεί εκλογικά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ; Εάν ναι, εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ;” το 40% απαντά “Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ”, το 22% “Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας”, το 17% Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων” και το 17% “Όχι, δεν πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ”.

κομματα-1024x573
καταλλοτητα1-1024x574

Σχετικά με την άποψη του δείγματος για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, το 26% απαντά “θετικά”, το 35% “μάλλον θετικά”, το 14% “μάλλον αρνητικά”, το 11% “αρνητικά”. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 75% από τη ΝΔ απαντά πως κρίνει θετική ή μάλλον θετική” την εκλογή, από το ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό είναι στο 43% , στο ΚΙΝΑΛ 77%, στο ΚΚΕ 53%, στη Ελληνική Λύση 67% και 53% στο Μερα25.

ταυτοτητα-1024x573