Η κυριαρχία της ΝΔ και η προοπτική επικράτησής της και στην επόµενη αναµέτρηση δεν µπορούν να αµφισβητηθούν
Η πρώτη µετεκλογική δηµοσκόπηση της GPO
για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» επιχειρεί να αποτυπώσει τους συσχετισµούς που διαµορφώνονται µετά τον εκλογικό «σεισµό» της 21ης Μαΐου, που ανέδειξε την πολιτική κυριαρχία της Νέας ∆ηµοκρατίας και την πρωτοφανή καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρώτο πράγµα που διερευνήθηκε ήταν η σταθερότητα της ψήφου των πολιτών στη δεύτερη κάλπη, το πόσο πιθανό είναι δηλαδή το εκλογικό σώµα να επαναλάβει τις επιλογές του εκ νέου στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Παρόλο, λοιπόν, που δεν έχουν συµπληρωθεί ούτε δύο εβδοµάδες, το 23,2% των συµµετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι σκέφτεται να ψηφίσει διαφορετικά, µε τη µεγαλύτερη διάθεση µεταβλητότητας να ανιχνεύεται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 25%, και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, µε 23,6%.
Μεγαλύτερη σταθερότητα εµφανίζουν οι ψηφοφόροι της Νέας ∆ηµοκρατίας, οι διαθέσεις όµως αυτές συνολικά δεν επιβεβαιώνονται, όπως θα δούµε στη συνέχεια στην πρόθεση ψήφου, που σε µεγάλο βαθµό αντικατοπτρίζει το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσµα. Αυτό που έχει διαµορφωθεί ως κυρίαρχη τάση είναι η αντίληψη της κοινής γνώµης σε ποσοστό 75,2% ότι η Νέα ∆ηµοκρατία θα καταφέρει να σχηµατίσει αυτοδύναµη κυβέρνηση, µια προοπτική την οποία επιθυµεί το 51,2% του συνόλου, ποσοστό που εκτείνεται πέραν της εκλογικής επιρροής της.
Η κυριαρχία της Νέας ∆ηµοκρατίας και η προοπτική επικράτησής της και στην επόµενη αναµέτρηση δεν µπορούν να αµφισβητηθούν, γεγονός που µοιραία µετατοπίζει τη συζήτηση στον ανταγωνισµό ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Προσώρας, η κοινή γνώµη θεωρεί σε ποσοστό 70,2% ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι το δεύτερο κόµµα, αν και ένα σηµαντικό ποσοστό, της τάξης του 42,2%, θα ήθελε να δει το ΠΑΣΟΚ να καταλαµβάνει τον ρόλο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Η διαφοροποίηση αυτή προκαλείται κυρίως από τις επιλογές των ψηφοφόρων της Νέας ∆ηµοκρατίας, οι οποίοι, αν και πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα είναι δεύτερος, προτιµούν µε ποσοστό 61,3% το ΠΑΣΟΚ στη θέση αυτή.
Οι εντάσεις µεταξύ Νέας ∆ηµοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το γεγονός ότι η ιστορική αντιπαλότητα της συντηρητικής παράταξης µε το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον µια χρονική απόσταση εξηγούν σε κάποιον βαθµό την παραπάνω προτίµηση.
Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 2/6