Συντριπτικά τα ποσοστά εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού – Αυξάνεται η διαφορά της Ν.∆. από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 21,8 μονάδες

Οι πρωτοβουλίες για τον περιορισμό και την ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης συνεχίζουν να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των πολιτών σε μεγάλο βαθμό.

καταλληλος_ΠΘ

  • Το 62,5% θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • Το 68,8% κρίνει θετικά τα αντίστοιχα μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού και της εστίασης.
  • Σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που αφορούν την προστασία των θέσεων απασχόλησης, το 52,5% τις κρίνει θετικά, έναντι 43% που θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά δεν αναπληρώνουν στον βαθμό που θα έπρεπε τα εισοδήματα των εργαζομένων.Συνολικά, τα εξαγγελθέντα μέτρα δημιούργησαν αισθήματα αισιοδοξίας στο 47,3% της κοινής γνώμης, έναντι 40,4% που δηλώνουν την ανησυχία τους για τα όσα άκουσαν στο πρωθυπουργικό διάγγελμα και την περαιτέρω εξειδίκευσή του από τους αρμόδιους υπουργούς. Το πολιτικό κεφάλαιο που εξασφάλισε η κυβέρνηση από τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού παραμένει ισχυρό και δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά του, προσαρμοσμένα στις ειδικές συνθήκες που βιώνει η χώρα.
προθεση_ψηφου1

προθεση_ψηφου2

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους πολίτες, οι οποίοι σε ποσοστό 80,8% διαφωνούν με μια τέτοια προοπτική, ποσοστό που συγκεντρώνει ισχυρή πλειοψηφία μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων. Επιπλέον, έχει διαμορφωθεί και έως έναν βαθμό εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η αντίληψη σε ποσοστό 48% ότι, αν στη θέση της σημερινής κυβέρνησης βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα όσον αφορά την οικονομική διαχείριση της κρίσης.
Η σύγκριση μεταξύ των δύο κυβερνητικών σχημάτων ενισχύει τη θέση της παρούσας κυβέρνησης στο πολιτικό περιβάλλον και σε συνδυασμό με την υψηλή δημοτικότητα του Κ. Μητσοτάκη και τη σαφή υπεροχή του στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός (54,1%, έναντι 23,2%) εδραιώνουν ένα σκηνικό που τονώνει την πολιτική αυτοπεποίθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 68,7% θετικές γνώμες, έναντι 36% του Αλ. Τσίπρα. Ακολουθούν η Φ. Γεννηματά με 27,2%, ο ∆. Κουτσούμπας με 24,1%, ο Κ. Βελόπουλος με 17,9% και, τέλος, ο Γ. Βαρουφάκης με 15,4.

γνωμη_πολιτικοι_αρχηγοι

Σχετικά με τη δημοτικότητα των υπουργών της κυβέρνησης, στην πρώτη θέση βρίσκουμε τον υπ. Υγείας, Β. Κικίλια, με 58,5% θετικές απόψεις και ακολουθούν ο υπ. Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, και ο υπ. Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, με 55%, ο υπ. Εξωτερικών, Ν. ∆ένδιας, με 54,2%, ο υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας με 53,6% και ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, με 53,5%. Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης έχει πιο θετική εικόνα από τον Αλ. Τσίπρα.
Οσον αφορά την πρόθεση ψήφου η Ν.∆. συγκεντρώνει ποσοστό 42% αυξημένο κατά μία μονάδα σε σχέση με την έρευνα του Απριλίου και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,2% έναντι 21,2% του προηγούμενου μήνα. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα (21,8 μονάδες), με τη Ν.∆. να φτάνει τη συσπείρωσή της σε ποσοστό 88,1% και χωρίς να εμφανίζει απώλειες προς άλλους κομματικούς σχηματισμούς, ενώ, αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει το 63,1% των ψηφοφόρων του, χάνει το 15,6%, που μετακινείται προς τη Ν.∆., ενώ ένα 13,9% δηλώνει αναποφάσιστο. Τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται περίπου στα ίδια ποσοστά που καταγράφηκαν και στην προηγούμενη έρευνα, με το Κίνημα Αλλαγής να συγκεντρώνει 6%, το ΚΚΕ 5,4%, την Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ25 2,5%, ενώ το 3,6% επιλέγει κάποια άλλο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα και το 10,5% του δείγματος δηλώνει αναποφάσιστο. Ο υψηλός βαθμός συσπείρωσης της Ν.∆., η οποία ταυτόχρονα υποδέχεται ψηφοφόρους από άλλους πολιτικούς χώρους, σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Στη δεδομένη χρονική συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να προτάξει ένα συγκροτημένο και πειστικό πολιτικό αφήγημα ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Οι πολιτικοί συσχετισμοί σταθεροποιούνται και το ηγετικό προβάδισμα του Κ. Μητσοτάκη έχει παγιωθεί, εξασφαλίζοντάς του την πρωτοβουλία των κινήσεων και τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για την υλοποίηση των πολιτικών του επιλογών.

κυβερνηση_συριζα
διαγγελματα

Το πολιτικό κεφάλαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η ελληνική κοινωνία πιστεύω ότι περιβάλλει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά με αρκετή εμπιστοσύνη. Και το κάνει επειδή πιστεύει ότι δεν είμαι τακτικιστής. Οτι το μέλημά μου είναι να κυβερνήσω όσο πιο καλά μπορώ τη χώρα και να τιμήσω την εντολή την οποία πήρα. Πήρα μία εντολή τετραετίας». Αυτή ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του, απαντώντας στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει το σενάριο περί πρόωρων εκλογών, στη βάση του να «κάψει» την απλή αναλογική.
Ποιο είναι το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει ο πρωθυπουργός στην παρούσα πλέον φάση, μετά την κρίση συνόρων που επιχείρησε η Τουρκία και την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας του COVID19 που ακολούθησε, επιφέροντας πλέον διεθνή οικονομική ύφεση;
Αρχικά, η πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα που του έδωσαν οι πολίτες στις εκλογές του περυσινού Ιουλίου. 158 βουλευτές με ορίζοντα θητείας στη διακυβέρνηση μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Αποτελεί την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση αυτή του κ. Μητσοτάκη ύστερα από 10 χρόνια (2009), όταν εξελέγη πρωθυπουργός με απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ο κ. Γ. Παπανδρέου. Σημαντικό και ενδιαφέρον είναι ότι το πολιτικό κεφάλαιο που συγκεντρώνει ο σημερινός πρωθυπουργός στην ουσία πλεόνασμα εμπιστοσύνης από τους πολίτες με το πέρασμα των μηνών ενισχύεται. Ενώ το σύνηθες είναι οι κυβερνήσεις λίγους μήνες μετά τις εκλογές να χάνουν τουλάχιστον ένα 25% του πλεονάσματος της εμπιστοσύνης των πολιτών, κάτι ανάλογο με τη μείωση κεφαλαίου όταν αγοράζεις ένα νέο αυτοκίνητο, στην παρούσα φάση η πραγματικότητα είναι απολύτως διαφορετική. Διαδοχικές δημοσκοπήσεις στη μετεκλογική περίοδο αναδεικνύουν μια εντυπωσιακή αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις δυνατότητες και τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η σημερινή δημοσκόπηση της εταιρείας GPO, που δημοσιοποιούν τα «Π», δίνει επίσης αυτό το μήνυμα. Το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του αυξάνεται. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης καταγράφει 68,7% στις θετικές γνώμες έναντι 36% για τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Τσίπρα, και 27,2% για την επικεφαλής του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα. Συνολικά, οι θετικές γνώμες για τους κ. Τσίπρα και Γεννηματά, σωρευτικά, υπολείπονται αυτών που αφορούν τον κ. Μητσοτάκη.

Ταυτόχρονα, το 80,8% των ερωτώμενων διαφωνεί με το σενάριο των πρόωρων εκλογών όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Είναι άξιο υπογράμμισης ότι το 75,3% όσων ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης ενάντια στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 30 Μαΐου